2020-06-23 09:23:06• hírek • Bede Emőke

Így fogják kiszámolni a leendő kilencedikesek felvételi jegyét

Képünk illusztráció. Forrás: pixabay.com
Képünk illusztráció. Forrás: pixabay.com

A Szatmár megyei, nyolcadik osztályt végzett diákok közül 2365-en jelentek meg az általános iskolai tanulmányokat lezáró vizsgán, és közülük - a speciális körülmények ellenére - 1874 tanulónak sikerült legalább 5-ös osztályzatot elérnie. Mi több, öt diák 10-es átlagosztályzattal zárta a felmérők sorát – tájékoztatta hétfő délután szerkesztőségünket a megyei tanfelügyelőség.

Román nyelv és irodalomból 1970 diák, tehát a vizsgázók 83,09 százaléka szerzett 5-öst vagy attól nagyobb jegyet, mi több, 32 tanulónak sikerült elérnie a maximális pontszámot, melyet 10-essel jutalmaztak. A matematika egy fokkal nagyobb kihívás volt, e tantárgyból ugyanis csak 1693 diáknak, tehát a csapat 71,56 százalékának sikerült megugrania a lécet, 28 tanulónak azonban sikerült hibátlanul megoldania a feladatsort, így vizsgalapjára 10-est véstek a javító tanárok. Az anyanyelvi vizsgán a 629 megjelent diák 93,74 százalékának sikerült legalább 5-öst szereznie, sőt, 18-an meg sem álltak a 10-esig. 


Mindazoknak, akik nem elégedettek az elért eredménnyel, még a keddi nap folyamán is benyújthatják az óvást, melyek elbírálása után a végleges eredményeket június 27-én fogják közzétenni. Azok a tanulók, akik otthoni elkülönítésben vagy karanténban voltak a képességfelmérő idején, vagy más egészségi problémák miatt nem vehettek részt a vizsgán, egy másik időpontban pótolhatják az elmaradt vizsgát. A soron kívüli képességfelmérő vizsgára június 22-e és 26-a között lehet feliratkozni, június 29-én román nyelv és irodalomból, 30-án matematikából, július 1-jén pedig anyanyelvből mérik fel a diákok tudását. Az eredményeket július 2-án délig teszik közzé, és aznap 14 és 19 óra között fogadják az óvásokat. A végleges eredményeket július 4-én ismertetik.


E végleges jegyeknek a középiskolába való jelentkezés kapcsán lesz igazán fontos szerepük, hiszen a felvételi átlag kiszámolása a rendkívüli helyzetre való tekintettel sem változott. A jegy nem kevesebb mint 80 százalékát tehát az országos felmérőn szerzett átlagosztályzat teszi majd ki, a fennmaradó 20 százalékot pedig az 5-8. osztályos évek tanulmányi átlaga fogja adni.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: