2009-07-30 15:48:06• hírek • Parajdi Andrea

Igen a szelektív hulladékgyűjtésre

Hónapok óta vitáznak a városi tanács különböző frakcióinak tagjai Szatmárnémeti köztisztasági szabályzatáról. A dokumentumot július 30-án, ismét előterjesztették a tanácsülésen, amely ezúttal meglepő mód jóváhagyásra került. A szabályzat leglényegesebb fejezete a szelektív hulladékgyűjtést taglalja, amely szerint jövőre külön tároljuk majd a nedves és a száraz hulladékokat.

Sikerült egy olyan köztisztasági szabályzatot elkészíteni, amely a városi tanácsban helyet foglaló párttagok többségének osztotta a nézeteit. A PD-L tagjai korábban hevesen tiltakoztak az ellen, amiért a dokumentáció nem tartalmazta a szelektív gyűjtést. Ilyés Gyula polgármester akkoriban kifejtette, semmilyen kerete nincsen Szatmárnémetinek arra, hogy öt-hat különböző konténerrel lássa el a város egyes pontjait, nem beszélve a szemétszállítás költségeiről és a tárolási gondokról. A számos vita után végül sikerült egy olyan variációt kidolgozni, amely valamilyen szinten elindít egy szelektív gyűjtési folyamatot, és amely a város által is megfizethető.

A köztisztasági szabályzat értelmében a jövőben külön gyűjtjük a nedves (pl: ételmaradékok) és a száraz (pl: palackok, műanyagok) hulladékot. A lakótelepeken már ősszel elkezdik kialakítani a szeméttároló helyeket, ahol két vagy négy konténer kap helyet és ahová csak kulccsal mehetnek be az oda tartozó személyek. A magánházak pedig két szemetesládát kell otthon tároljanak, amelyekbe külön helyezik a nedves és száraz hulladékokat. Az egyes szeméttípusokat külön szállítják majd el. Ez a megoldás nem igényel túlzott anyagi ráfordítást, s a lakosságnak is egyszerűbb lesz a szemetet kétfelé, nem pedig öt-hat részre válogatni.

Az összegyűjtésre kerülő hulladékok sorsa még kérdéses, külön tárolják majd a szeméttípusokat, bízva abban, hogy míg az egyik lebomlik, a másikra lesz majd olyan vállalat amely, ha nem is fizet érte, de legalább felvállalja a szemét elszállítását és újrahasznosítását - mondja Ilyés Gyula polgármester. Van egy olyan távolabbi elképzelés is, hogy a hulladékok sorsa az égetés lenne, ehhez azonban speciális, profi technikai felszereltségű égetőre lenne szükség, amely nem lenne káros az emberi egészségre, sem pedig a környezetre. Ilyen égető azonban nagyon kevés van, hiszen egy hatalmas beruházás, hatalmas pénzigénnyel.

A köztisztasági szabályzat előterjesztésekor - annak ellenére, hogy csak egy feltevésről van szó- Claudiu Ardelean, a PD-L tanácsosa éppen az égetés ellen szólalt fel. Véleménye szerint, ezzel a hulladékkezelési módszerrel károsodhat az ittlakók egészsége, ezért nem volt hajlandó igennel szavazni a szabályzatra, vele szemben a PD-L két másik tagja tartózkodott a voksoláskor. Ennek ellenére az RMDSZ, a PNL és a PSD tagjai elfogadták a város új köztisztasági szabályzatát.

Ilyés Gyula polgármester azt mondja: még ha a szelektív gyűjtéssel kevesebb is lesz a hulladékmennyiség, sokkal több lesz az úgynevezett háttérmunka, ezért senki se bízzon abban, hogy csökkenni fog a jelenlegi szemétdíj, ám attól sem kell tartani, hogy növelik a tarifákat.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: