2009-10-08 15:59:24• hírek • Ferenczi Noémi

Igazságos lesz a nyugdíjrendszer?

A kormány a napokban felelősséget vállalt az új nyugdíjtörvényért. Az új rendszer szükségességéről és működéséről tartott sajtótájékoztatót csütörtökön Petre Muresan, a PDL megyei szervezetének alelnöke.

Muresan először is kihangsúlyozta, természetes hogy a kormány felelősséget vállal az új nyugdíjtörvényért, mivel a Nemzetközi Valutaalaptól felvett kölcsön és az Uniós elvárások is kötelezik a döntéshozókat egy a nemzetközi normatíváknak megfelelő nyugdíjrendszer kialakítására. Ez egy speciális törvény, egy speciális helyzetben. A kormány pedig teszi a dolgát - hangsúlyozta ki Muresan.

A mostani rendszer több sebből vérzik. Csak hogy néhányat említsük ezek közül: jelenleg 1,5 milliárd eurós deficittel számolnak a nyugdíjrendszer hiányosságai miatt, a nyugdíjasok átlagéletkora Romániában 54 év, a legnagyobb nyugdíj a százszorosa a legkisebbnek. A minimális nyugdíj 350 lej, míg vannak 35 ezer lejes nyugdíjak is. Az alelnök szerint, ezek az aberrációk megszűnnek az új nyugdíjtörvény bevezetésekor, ugyanis a speciális törvénnyel kiszámolt nyugdíjakat újraszámolják. Egy másik fontos újdonság, hogy fokozatosan emelni fogják a nyugdíjkorhatárt, 2030-ig az EU-s normáknak megfelelően, 65 évre, továbbá a nyugdíj-hozzájárulás mértéke is emelkedni fog. Romániában jelenleg 4 millió 700 ezer ember fizet nyugdíj-hozzájárulást, ebből 1 millió 700 ezren az állam alkalmazottai, illetve 17 millióan részesülnek valamilyen juttatásban.

Muresan szerint, a jövőben sokkal szigorúbban fogják ellenőrizni az idő előtti nyugdíjazásokat.


Muresan szerint, az új nyugdíjtörvény kiszűri az eddigi aberrációkat
Muresan szerint, az új nyugdíjtörvény kiszűri az eddigi aberrációkat


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: