2017-11-06 10:31:30• hírek • Szatmár.ro

Budapesten kirándultak a kölcseysek

Évek óta hagyomány a Kölcsey Ferenc Főgimnáziumban, hogy az iskola egy évfolyama a magyar fővárosba látogat az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulóján.
 

A következőkben Tivadar Zita és Tasnádi Tímea kölcseys diákok beszámolóját olvashatják:
 

"2017 októberének utolsó hétvégéjén a Kölcsey Ferenc Főgimnázium 11.-es évfolyama részt vett egy budapesti tanulmányi kiránduláson, az 1956-os magyar forradalomra való megemlékezés kapcsán. Résztvevőként elmondhatjuk, hogy diákszemmel is érdekesnek és tartalmasnak bizonyult a kirándulásunk.
 

A pénteki nap folyamán sor került az első programra a Magyar Nemzeti Múzeumban. Az Élő fényképalbum elnevezésű kiállítás keretében betekintést nyerhettünk a 20. századi Magyarország politikai és társadalmi helyzetébe. Az újdonságokban gazdag múzeumi látogatást követően megvacsoráztunk, majd ezután újra buszra szálltunk, mivel a nap korántsem ért még véget, ugyanis Budapest városképét nemcsak nappal érdemes megcsodálni. A hideg, szeles idő ellenére is vállaltuk az esti sétát a Dunaparton. A látvány kárpótolt minket az időjárásért, hiszen  naplemente után gyönyörű fényárban úszik a város. Bár csak távolabbról, de láthattuk a kivilágított Parlamentet, a Citadellát, elsétálhattunk a Lánchíd és Szabadsághíd mellett. Még ha csak egy röpke óráig is, de láthattuk Budapest számunkra eddig kevésbé ismert arcát.  Az időjárás, a séta és az utazás fáradalami miatt ezután már csak annyi erőnk maradt, hogy elfoglaljuk szálláshelyünket. De másnap reggel folytatódott a kirándulásunk.
 

Szombati programsorozatunkat, a reggelit követően, a Terror Házában kezdtük, ahol megismerhettük a kommunizmus magyarországi előzményeit és a diktatórikus rendszer nemzetre gyakorolt hatását. Természetesen a megrázó téma miatt nem mondhatjuk, hogy tetszett, amit itt tapasztaltunk. De az biztos, hogy mindannyian elgondolkodtatónak és figyelemfelkeltőnek találtuk az itt hallottakat és látottakat. Második, aznapra kitűzött célunk a Sziklakórház volt, amihez a budai utcákon sétálva értünk el. Bátran kijelenthetjük, hogy ez a helyszín nyerte el leginkább a tetszésünket. Ez nagyban köszönhető volt a jó kedélyű, közvetlen, barátságos idegenvezetőnknek is. Persze mindemelett hihetetlenül érdekes volt a kórház, az intézmény építésének oka, működése, a II. Világháborúban és az ’56-os forradalomban és szabadságharcban betöltött szerepe, illetve a mára már kissé szokatlan világháborús és 20. századi orvosi eszközök látványa, amiket itt megtekinhettünk. Miután körbevezettek minket a Sziklakórházban, kaptunk egy óra szabadidőt a Halászbástya és a Mátyás-templom környékén, amit mindenki kedve szerint tölthetett el.
 


 

A késő délutáni órákban lehetőségünk nyílt hajókázni a Dunaparton. Ez a program szintén sokak tetszését elnyerte, ugyanis szép volt a folyón hajózva nézni, ahogyan lassacskán alkony száll a pezsgő magyar fővárosra. Új élményekkel gazdagodva, bár már kissé álmosan, fogyasztottuk el vacsoránkat. Az esti órákban még épp annyi időnk maradt, hogy megnézhessünk egy filmet a moziban. Az akciódús, katasztrófa-filmről alkotott véleményünk megosztotta az osztályunkat, volt akinek kifejezetten tetszett, volt, aki megbánta, hogy ezt választotta. De szerencsére, ez az egyetlen aprócska negatívum akadt a szombati programban és ez is eltörpült a mozgalmas nap eseményei között.
 

Sajnos, vasárnap reggel elérkeztünk tanulmányi kirándulásunk utolsó pontjához. A magyar parlament teljesítette a hozzá fűzött elvárásokat, hiszen nemcsak kívülről nyújt tekintélyt parancsoló látványt, hanem belül is impozáns. Viszont a parlament népszerűsége miatt nem  tartózkodhattunk itt sokáig, hiszen még nagyon sok csoport vár arra, hogy megcsodálhassa azt. Természetesen nincs nagyvárosban történő kirándulás plázalátogatás nélkül, így utunk végén még 2 órát töltöttünk el az Aréna plázában.
 

Vasárnap este kimerülten érkeztünk haza, Szatmárra. Bár minket nem boldogított a tudat, hogy másnap iskolába kell menni és minden folytatódik ott, ahol abbahagytuk, de csodálatos élményekkel gazdagodva tértünk vissza, és cseppet sem bántuk, hogy a hétvégét együtt töltöttük a magyar fővárosban."
 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: