2012-01-13 15:03:07• hírek • Póti Orsolya

Igazi kávéházi hangulat a Vécsey-házban

A kiállításon tiszteletét tette Kelemen Hunor, az országos RMDSZ elnöke is. A politikus nagy rajongója a kávénak, napi többet is megiszik, szigorúan cukor nélkül. Csehi Árpád megyei RMDSZ elnök ritkán kávézik, Kereskényi Gábor városi RMDSZ elnök viszont naponta gondoskodik a bevitt koffeinről, újabban a rövid lére eresztett kávét kedveli.

A fekete leves, azaz a kávé főzésének történetét igyekszik bemutatni az a kiállítás, mely január 13-án nyílt a Szatmár Megyei Múzeum képzőművészeti részlegén, a Vécsey-házban. A tárlat anyaga több mint kétszáz darab, a kávéval kapcsolatos tárgyat mutat be a középkortól egészen napjainkig.

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum és a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum immár a hatodik romániai városban mutatja be "Fekete leves" című kávétörténeti kiállítását. Szatmárnémetiben január 13-án, péntek délutántól került sor az ünnepélyes megnyitóra színművésznők, előadók, valamint a politikai és a kulturális élet kiemelkedő személyiségei részvétlével.

A kiállításról és a Fekete leves című könyvről a Szatmár.ro-nak Saly Noémi magyarországi történész nyilatkozott, aki helytörténeti írások szerzője, rádió- és tévéműsorok gyakori és népszerű szereplője. Legfontosabb témája a kávéháztörténet - ahogy ő maga meghatározza "a régi budapesti élet elbűvölő esszenciája."

"Az anyag legnagyobb része magángyűjtemény - Fazekas Éva és Kimmel József nevű emberpár gyűjteménye, akik évtizedek óta gyűjtenek kávéfőzőket. Itt most legalább hat magyarországi múzeum anyagából vannak tárgyak, például a két legrégebbi tárgy egy igazi török kori - 1600-as évekbeli - kávéskanna, amiből a kutya török a kurucság idején kávézott, és egy magyar úgy megharagudott a kannára, hogy bevágta a Dunába..." - magyarázta Saly.

"A fekete leves"  több, mint egy éve utazik Romániában - körbejárta Székelyföldet, Marosvásárhelyen is megfordult és most Szatmárnémeti is beszállt a vándorcirkuszba.

"Reméljük, hogy a kiállításnak lesz folytatása. Mi is tudunk innen érkező kiállításokat fogadni a mi múzeumunkba, tehát egy nagyon jó együttműködésre számítunk az itteni kollégákkal" - fejtette ki a helytörténész.

A tárlat közel 230 tárgyat tartalmaz, a török kori kávés edényektől a 2010-ben gyártott, a még soha nem használt kávégépig végigmegy a kávéfőzés történetén. Ebbe az izgalmas történetbe mélyebb betekintést nyújt "A fekete leves" című könyv, mely a kiállítás anyagát tartalmazza sokkal részletesebben. A könyv a helyszínen 30 lejért megvásárolható.

A szervezők a kiállításmegnyitó kávéházi hangulatáról is gondoskodtak. Dalokkal Méhes Kati és Lőrincz Ágnes színművésznők, valamint Manfrédi Annamária zongoraművésznő örvendeztette meg a közönséget, friss kávéval pedig a Chilly Csárda Étterem szolgált.

A kávéfőzés történetéről szóló kiállítás március 16-ig látogatható kedden, szerdán, csütörtökön, pénteken és szombaton 9-17 óra között, vasárnap pedig 10-14 óra között. A belépődíj ára felnőtteknek 3 lej, diákoknak pedig 2 lej.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: