2010-05-17 16:31:16• hírek • Póti Orsolya

Akusztikus-gitár koncert

A Szatmárnémeti „Dinu Lipatti" Filharmónia kedd este külföldi és hazai gitár mestereknek ad otthont.

A latin dallamokat és az akusztikus-gitár szólók kedvelői, kedd este 19 órától tehetséges zenészek gitárkoncertjét hallgathatják a „Dinu Lipatti" Filharmóniában. Olyan külföldi előadók lépnek fel városunkban, mint Ralf Gauck, Gionni di Clemente, Bob Bonastre és Szabó Sándor. Mindemellett két hazai zenész - Szatvári Csaba és Szilágyi Zoltán - produkciójára is sor kerül.

Egy kis ismertető a zenészekről:


Gionni Di Clemente


Gionni Di Clemente kialakította saját muzsikáját, stílusát, amiben mindenkor tetten érhető a latin szenvedély. Mindez egy modern hangzás világban, és nagyobb kulturális távlatokban jelenik meg. A latin szenvedély az első hangoktól fogva érezhető játékában, de közben jelen van egy mélyebb intellektus, ami részben modern harmóniáiban és hitelesen tolmácsolt keleti zenékben nyilvánul meg.


Bob Bonastre


Bob Bonastre ma Franciaország egyik legegyénibb és legjobb gitárosa, úgyis mint gitáros előadó és mint zeneszerző is. Szenegálban (Afrika) született spanyol apa és francia anya gyermekeként. Ez a hármas kulturális hatás meghatározta egész zenei pályáját. Ezek a hatások határozottan érezhetők kompozícióiban és játékában is egyaránt. Zenéjét a rock és a dzsessz erősen formálta, miközben a fent említett gyökerekre építkezett.


Ralf Gauck


Ralf Gauck, Európa egyik legfontosabb basszusgitáros egyénisége, aki polifonikus játékával képes szólóban is egész koncerteket játszani. Különlegességét az adja, hogy szólistaként lett ismert, másrészt akusztikus basszusgitáron játszik. Szólista basszusgitárosként új színt hozott a német zenébe. Játéka oly magas szinten polifonikus, hogy az akusztikus gitár világában is megállná a helyét. Gauck hazánkban harmadik alkalommal lép fel.


Szabó Sándor


Szabó Sándor a sokhúros és bariton gitárok mestere a gitár nemzetközi birodalmában. Pályája kezdete óta az egzotikus előadók és komponisták közé számít. A kilencvenes évek közepétől pályája lassanként a kortárs akusztikus gitárzene nemzetközi világa felé irányult. Zenéjében az ősi keleti hagyományok mellett a kortárs muzsika, a népzene és a dzsessz is jól kitapintható.


Szatvári Csaba


Szatvári Csaba pályája kezdetén neve az instrumentális-rockzenéhez volt köthető. 1999-től azonban érdeklődése egyre inkább a modern akusztikus gitárzene világa felé fordult. Szerzeményei meditatív hangvételűek, stílusa egyéni, nem köthető semmilyen ismert zenei irányzathoz. A koncertek mellett szívesen fellép művészeti kiállítások megnyitóin és színházi produkciókban is. Játéka 9 hanglemezen hallható.

Szilágyi Zoltán a 80-as évek végén kezdett zenélni, megzenésített verseket és saját szerzeményeket játszva aztán az egyetemi évek alatt két zenekarban is szerepelt, főleg rock és blues irányzatokkal barátkozott. 2008-tól a No Chance zenekar alapítója, vezetője és dalszerzője, amely főleg progresszív-alternatív zenét játszik. 2009-tól Szátvári Csabával közösen dolgozik egy akusztikus gitár projekten melyet remélhetőleg rövidesen egy közös album követ.

A belépőjegy ára 10 lejbe kerül, mely a Filharmónia jegypénztárában váltható az előadás napján. A koncert a Szatmár Megye Városi Polgármesteri Hivatala, a Szatmár Megyei Tanács és a „G.M. Zamfirescu" Kulturális Központ közreműködésével jöhetett létre.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: