2011-05-18 06:45:52• hírek • Póti Orsolya

Igazi élmény volt a gitárkoncert

Színvonalas előadók társaságában tölthették az estét az akusztikus gitárzene kedvelői május 17-én, kedd este. A Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal és a G.M. Zamfirescu Kulturális Központ szervezésében Nemzetközi Akusztikusgitár koncertre került sor, melynek a „Dinu Lipatti" Filharmónia adott otthont.

A szervezők idén is tettek arról, hogy az akusztikus gitárzene hazánkban, különösen Szatmár megyében is kedveltté, ismertté váljon, hiszen a meghívott előadóművészeknek igényes és magas színvonalú produkciókkal sikerült elkápráztatniuk a közönséget. A koncert szervezése során, mondhatni igazi unikumokra esett a választás.

A rendezvényt a már jól ismert romániai zenész, Szatvári Csaba nyitotta meg, aki egyéni stílusával, meditatív hangvételű dalaival már az első néhány percben lenyűgözte a közönséget, pedig a koncert java még hátra volt. Szatvári Csaba a szintén hazai előadóművésszel Szilágyi Zoltánnal is együtt zenélt, közös produkciójuk után pedig Szilágyi progresszív-alternatív darabjaiból adott elő néhányat.

A két hazai művészt, a magyarországi Szabó Sándor előadása követte, neki is köszönhetjük ezt a koncertet, ugyanis az ő kezdeményezésére indult útjára rendezvény. A magyarországi művész pályája kezdete óta az egzotikus előadók és komponisták közé sorolható. Zenéjében az ősi keleti hagyományok mellett a kortárs muzsika, a népzene és a dzsessz is jól kitapintható.

Egy ígéretes magyar tehetség, Heindrich Roland első szóló albumáról mutatott be részleteket hat és nyolc húros gitárján. Zenei világára meghatározó hatást Szabó Sándor tett, ezért a dzsessz mellett az ő zenéjében is jól felismerhető a a kortárs zene.


Szatvári Csaba



Különlegesség volt a bolgár Nikolai Ivanov, akinek jellegzetes bolgár stílusú gitárjátéka igazi unikum az akusztikus gitárzene kedvelői számára, ugyanis időnként énekel egyedülálló sámán hangján. Az est fénypontja az olasz duó, a Deja nevű énekes-gitár páros volt, ahol Serena Finatti énekelt és Andrea Varnier gitározott. A Deja előadi stílusát a latin szenvedély jellemzi, a jellegzetes hangú énekesnő, akit a magas színvonalon játszó gitáros kísér az emberek és állatok jogairól, a környezetszennyezésről és az anyagi szellemi erőforrásaink eltékozlásáról énekel. A temperamentumos és megindító előadást tapsviharral jutalmazta a közönség.

Az előadók igyekeztek a közönség figyelmét a hangszerekre fókuszálni, muzsikájukban saját népi motivumaik mellett, egyéb stílusok is jól felismerhetőek.


A magyaroszági Heindrich Roland
Igéretes magyar tehetség: Heindrich Roland


Nikolai Ivanov igazi unikum az akusztikus gitárzene világában
Nikolai Ivanov igazi unikum az akusztikus gitárzene világában


A Deja stílusát a latin szenvdély jellemzi
A Deja stílusát a latin szenvdély jellemzi


Képgaléria:

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: