2019-01-11 18:39:04• hírek • Szatmár.ro

Igazán sikeresnek bizonyult a tavalyi év a Szatmár Megyei Tanács számára

 

A Szatmár Megyei Tanács pénteken sajtótájékoztató keretében mutatta be a 2018-as év legfontosabb megvalósításait.

Az európai uniós pályázatokból származó támogatások az elmúlt időszakban nem tapasztalt, kiemelkedő mértékű előrelépési lehetőséget adtak megyénk számára. A lakosság életére és mindennapjaira hatással lévő területekre érkező pénzekből útfelújítások, egészségügyi-infrastrukturális fejlesztések és sok minden más is megvalósult. A 2018-ban indított projektek közül több tucat még folyamatban van, jó ütemben haladnak a munkálatok.

 

Szatmár megye 9 kiemelkedően fontos projektre összesen 195,3 millió eurót pályázott meg. Ezek az egészségügyi szektoron kívül a megyei úthálózatra, turizmusra, oktatásra, szociális ellátásra, illetve környezet- és katasztrófavédelemre is kiterjednek.

 

14,5 millió eurót költöttek saját forrásokból az úthálózat karbantartására és 161 millió lejt kormányzati pénzekből 167 km megyei rangú út modernizálására.

 

Egészségügyre 73,3 millió lejt (15,6 millió eurót) hívtak le. A Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház egy újabb épülettel bővül, melyet uniós pályázatból valósítanak meg. A régi kórház több osztályát is áthelyezik majd ebbe a modern szárnyba. A sürgősségi osztály modernizálása is tervben van, melyre szintén tavaly nyertek támogatást. Egy 400 négyzetméteres, jól felszerelt, kétszintes részlegről készült el a tervezet, mely a gyermek és a felnőtt sürgősségi ellátást területileg is különválasztja. Az építkezés és a felújítás mellett fontos megemlíteni az eszközbeszerzésre jóváhagyott keretet is, melyből a Koraszülött osztály, az Intenzív osztály és a tasnádi sürgősségi ellátás kap korszerű felszerelést.

 

A szociális ellátásra szorulók száma 2018-ban megyeszerte 482 főre rúgott. Az szociális intézmények számára 1366 ezer lejt különítettek el az elmúlt évben. A kulturális programokra saját költségvetésből 7,2 millió lejt adtak ugyan ebben az évben. A megyei turizmus fellendítésére 18,5 millió lejes kormányzati támogatást vettek igénybe, ami a Lunaforrás közelében épülő sípálya megvalósítását illeti.

 

A 2019-es tervek között szerepel első és legfontosabbként a már futó projektek befejezése és átadása. A további  célok: gyermekpszichiátriai részleg létrehozása, a sípálya átadása, 10 kilométernyi új aszfaltozott út építtetése, további 10 kilométernyi út korszerűsítése és magasabb kategóriába sorolása. A szatmár megyei szeméttározó területét is megnövelnék. A lakossági hulladék tárolási- és a feldolgozási módszerének modernizálására a tesztüzem pár héten belül veszi kezdetét.

 

A Szatmár Megyei Tanács 2018-ban megvalósított vagy elkezdett projektjeiről bővebb információ az összefoglaló prezentációban olvasható. További részletek az alábbi hivatkozásra kattintva érhetőek el: https://www.cjsm.ro/wp-content/gallery/Raport-de-activitate-2018.pdf

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: