2019-03-17 11:16:36• hírek • Szatmár.ro

Igazán jó hír a cégeknek és az álláskereső fiataloknak: ezrekkel támogatják az inasprogramot

Képünk illusztráció.
Képünk illusztráció.

Összesen 376 szabad állást tart számon a Szatmár Megyei Munkaerő-ügynökség, ezek közül a legkeresettebbek a biztonsági őrök és az inasok.

Amint a közzétett, szabad állásokat jegyző listából kiderül, a 376 megpályázható munkahely közül csak 31 betöltéséhez kell felsőfokú végzettség, 263-hoz elég a középfokú, 82 munkahelyre pedig úgy is felveszik az embert, ha nem rendelkezik semmiféle képesítéssel.

 

Leginkább inasokra van szükség, szám szerint 28-ra, de 21 biztonsági őri megüresedés is szerepel az adatbázisban. 15 kereskedelmi alkalmazottat is keresnek. Nagy szükség lenne továbbá 13 biztonsági őrre, 13 építkezési szakmunkásra, 10 direct sales assziszensre és 14 kőművesre is. Kis számban ugyan, de keresnek egészségügyi asszisztenseket, sofőröket, pékeket, takarítónőket, felszolgálókat, raktárosokat egyaránt. Összesen 114 féle munkakörre lehet jelentkezni az ügynökségen keresztül.

 

További információkért a munkaerő-ügynökség székhelyén vagy a honlapon elérhető telefonszámon lehet érdeklődni.

 

Az ügynökség ezúttal a vállalkozásoknak kedvez a 2250 lejes havi támogatás bevezetésével. A cél a fiatalság szakmai gyakorlati képzésének támogatása és a munkaerőpiac fellendítése.

Nem mindegy, hogy a pályakezdő munkavállaló tanulámyai végeztével milyen szakmai felkészültséggel lép a tettek mezejére. A vállalkozásoknak nem feltétlen éri meg képzetlen, gyakorlattal nem rendelkező embert alkalmazni, mert dupla költséget jelent: egyrészt az új munkaerő a betanulás alatt értékelhető eredmény híján „csak viszi a pénzt”, másrészt a betanításért felelős másik munkatárs sem végez „termelő munkát”, így ez is kiesést jelent a cég számára.

 

A Nemzeti Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség a megyei foglalkoztatási ügynökségeken (AJOFM) keresztül 2250 lej / hó összegű pénzügyi támogatást nyújt a munkáltatóknak, ha a munkahelyi képzésről szóló 279/2005. számú (az inasok munkahelyi alkalmazásával kapcsolatos) törvény értelmében diákokat alkalmaznak és a munkával egy időben gyakorlati képzésben részesítik őket. A havi összeget a munkáltató kérelmezésére utalják, a tanuló munkaszerződésének teljes időtartama alatt.

 

A program a 16 év felettiek számára megkönnyíti a szakmai gyakorlat megszerzését, rávezeti őket a valós munkahelyi feladatok és problémák helyes kezelésére. Az elméleti tudás gyakorlati elmélyítésére, rögzítésére és alkalmazására sarkallja az inasokat. Nem csak a vállalkozás nyer (támogatást) a pályakezdők alkalmazásával, hanem az ifjak is jól járnak, hiszen a fizetés mellett értékes tapasztalattal, valamint végzettséget igazoló oklevéllel is gazdagabbak lesznek.

 

A tanulókkal kötött munkaszerződések időtartama a bevállalt képzettségi szinttől függ. Ez hat hónaptól akár három évig is terjedhet. Az elérendő képzettségi szintet 4 fokozatú skála alapján határozzák meg, melyet a szerződésben is rögzítenek. Az írásos megállapodásnak megfelelően a cégek kötelesek biztosítani a tudásszint megszerzéséhez szükséges feltételeket. A 16-18 év közötti fiatalok maximum napi 6 órát, heti  30 órát dolgozhatnak, a nagykorúak napi 8 órában, heti 40 órában vállalhatnak munkát törvényesen.

 

Az inas megbízatás végén az ifjú munkavállalók a szakképzettség- és a szakmai gyakorlat megszerzéséről hivatalos oklevelet kapnak. Húszas éveik elején akár több éves szakmai tapasztalattal és gyakorlati tudással szállnak ringbe a munkaerőpiacon.

 

A részletekkel kapcsolatban keressék fel az ügynökséget személyesen, vagy telefonon: a honlapon elérhető kapcsolati adatokért kattintson a hivatkozásra!

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: