2010-12-30 11:55:44• hírek • szatmar.ro

Igas biztos a márciusi schengeni csatlakozásban

Traian Igas, Románia belügyminisztere optimista. Legalábbis az ország a schengeni övezethez való csatlakozását tekintve. A politikus szerint semmilyen ok nincs arra, hogy az eredetileg 2011-ben márciusára tervezett csatlakozás ne valósuljon meg.

„Nem igaz, hogy Románia ne lenne felkészülve a csatlakozásra", jelentette ki a belügyminiszter szerdán Szebenben, ahol részt vett Horatiu Racuciu ideiglenes kormánybiztos beiktatásán. (Elődje, Constantin Trihenea Ion Ariton gazdasági miniszter tanácsosává lépett elő). Igas szerint az idei esztendőben valamennyi vizsgáló bizottság pozitív hangvételű jelentést tett Romániáról - legutóbb december elején-, ez pedig azt jelzi, hogy Románia „valamennyi kötelezettségét és vállalását teljesítette."

Nem erre utal ugyanakkor a Brice Hortefeux francia és Thomas de Maiziere német külügyminiszter a múlt héten az Európai Bizottsághoz eljuttatott közös levele, melyben korainak tartják Románia és Bulgária csatlakozását. Párizs és Berlin a legfontosabb hiányosságnak a korrupció és a szervezett bűnözés elleni harcot tekintette.

Leonard Orban egykori európai biztos, Traian Basescu jelenlegi tanácsadója a minap azt nyilatkozta, hogy a csatlakozás biztosan csúszni fog, a kérdés csak az, hogy mennyit. Talán neki (is) szólt Igas azon kijelentése, melyben valamennyi román politikust megkért: tegyenek meg minden tőlük telhetőt Románia márciusi csatlakozása érdekében.

Bukarest mellesleg komoly segítséget kaphat Budapesttől! Január 1.-túl ugyanis Magyarország veszi át az Európai Unió soros elnökli tisztségét, a magyar kormány pedig többször is kijelentette, hogy számára prioritás a határon túli magyarok schengeni csatlakozása.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: