2011-05-09 11:59:28• hírek • www.refszatmar.ro

Ifjúsági találkozó volt Erdődön

A partiumi reformáció bölcsője, Erdőd szombaton egy olyan egyházmegyei eseménynek adott otthont, amelynek méltán volt mottója: „Jézus Krisztus tegnap, és ma, és örökké ugyanaz". Egyháztörténet-vetélkedővel tekintettek vissza a fiatalok arra, hogy a történelem Ura a Rákóczaik idején is Úr volt, istentiszteleten adtak hálát azért, mert Jézus ma is szól, a fiatalokra tekintve pedig megbizonyosodhattak arról a jelenlevők, hogy a jövő is Isten kezében van.

Délelőtt 9 órára érkeztek a fiatalok vezetőikkel az erdődi kultúrotthonba, ahol 10 óráig regisztrálhatták magukat az egyháztörténet-vetélkedőre. A házigazda erdődi csapat mellett a versenyre jelentkeztek Batiz, Ombod, Szatmár-Láncos, Dobra csapatai. Két-két csapatot indított Mikola és Magyargéres.

Ilonczai Zsombor a Napi Igével, a 36. zsoltárral nyitotta meg az alkalmat, majd Lukács Gyöngyi, az erdődi iskola aligazgatónője röviden bemutatta Erdőd híres városának történetét. Póti Eduárd, a Szatmárnémeti Református Gimnázium történelemtanára vette át ezután az irányítást és levezette azt a vetélkedőt, amire hetek óta készült a mintegy 40 ifjú. Feladatlap kitöltése után egy izgalmas, speciális, erre az alkalomra kitálalt „honfoglaló" játékra került sor, amit a versenyzők nagyon élveztek.

A zsűri elnöke Muzsnai Árpád, az EMKE alelnöke néhány mondatban mesélt a gyerekeknek arról az eseménysorozatról, amit az utóbbi időben a „szatmári béke" kapcsán ünnepeltek meg a környéken. II. Rákóczi Ferenc az a ritka vezető a történelemben, aki felekezetre és nemzetiségre való tekintet nélkül fogta össze a népeket a szabadság kivívására. Katolikusok és reformátusok, ruszinok, románok és magyarok harcoltak együtt a jó cél érdekében. Ez a mai embernek is példaértékű - mondta Muzsnai.. A zsűriben helyet kapott még Balla Gábor, egyházmegyénk levéltárosa, valamint Cucuiat Attila és Guruita Enikő tanítók.


Ifjúsági találkozót rendeztek Erdődön
Ifjúsági találkozót rendeztek Erdődön


„Sohasem korszerű, de mindig időszerű"

Szatmárhegy, Dobra, Magyargéres, Szatmár-Láncos, Szatmár-Szamosnegyed, Szatmár-Kültelek, Szárazberek, Batiz, Szatmárpálfalva, Ombod, Pettyén, Szamoskóród, Mikola, Egri és Erdőd református ifisei jelentek meg az ifjúsági találkozón.

Az istentisztelet elején a Szatmárpálfalvai Református Gyülekezet Ifi-csapata zenés-verses műsorra hangolta rá az egybegyűlteket az Igére, amit Nt. Kovács Sándor esperes tolmácsolt. Az alapige, azaz a találkozó mottója arra enged következtetni, hogy bármennyire is változik körülöttünk a világ, az emberek, szeretteink, ismerőseink; egyvalaki, Jézus biztos pont marad az életünkben. Az Úr szava egy korban sem volt korszerű, de mindig időszerű volt, és mindig a megoldást adta az emberek számára, éppen azért a mai fiataloknak is vállalniuk kell az Ő nevét bátran.

Ft. Csűri István a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke is megtisztelte jelenlétével a találkozót. Örömének adott hangot, amikor sok keresztyén fiatalt látott aznap már másodjára összegyűlve, ugyanis Hadadról jött, ahol egyházkerületi majálison erősíthették egymás hitét az ifjak.

Az egyháztörténeti vetélkedő eredményhirdetésére ezután került sor, ahol először is elhangzott az a közhelynek tűnő, de jelenesetben őszinte megállapítás: Mindenki nyert! Azonban a tudást is kellett értékelni:

1. hely: Mikola II:
2. hely: Mikola I.
3. hely: Erdőd

Egy csapat sem ment haza üres kézzel: különdíj, vagy könyvadomány és oklevél mindegyik csapatnak méltán járt.

Jár a köszönet a kicsi gyülekezet aktív tagjainak, valamint azoknak, akik adományaikkal is hozzájárultak a rendezvényhez: Szatmár Megyei Tanács, Szatmári Református Egyházmegye, Királyhágomelléki Református Egyházkerület, Királyhágomelléki Református Egyházkerület Ifjúsági Szövetsége, Szamosdobi Református Egyházközség, Szatmárpálfalvai Református Egyházközség, EMKE, Erdődi Petőfi Kör, Molnár KZD – Erdőd.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: