2015-06-30 22:51:44• hírek • Kocsis Zoltán

Ifjúsági együttműködés négy határ menti megyében

Négy határ menti megye, Szatmár, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Bihar és Hajdú-Bihar megye ifjúsági szervezetei találkoztak kedden Szatmárnémetiben és szóban megállapodtak abban, hogy a közös és a partikuláris érdekeket egyaránt figyelembe véve igyekeznek majd pályázni és uniós pénzeket lehívni.

Valamennyien egyetértettek abban, hogy az ifjúság támogatása fontos cél kell legyen. Az ifjúság támogatásáról pedig nem lehet úgy beszélni, hogy figyelmen kívül hagyjuk annak mobilitását, valamint azt a tényt, hogy egyre nehezebb őket megszólítani.

Őri-Pákay Franciska, a Szatmár Megyei Fiatalokért Kulturális Egyesület elnöke kiemelte, számukra példaértékű a magyarországi partnerek, a nyíregyházi és a debreceni szervezetek tevékenysége - noha komoly különbségek vannak a két fél struktúrájában. Amíg ugyanis Nyíregyházán az önkormányzat szerződéses viszonyban van az ifjúsági szervezettel, amelynek székházat is biztosít, amiért cserében az átvállalja az ifjúsági feladatok ellátását, addig Debrecenben inkább a gazdasági szférával ápol szorosabb kapcsolatokat a szervezet.

A magyarországi példák láttán Őri-Pákay elmondta, Szatmár megyében is szükség van a határ nyugatabbik oldalán már jól ismert ifjúsági stratégia megalkotására, illetve egy ifjúsági iroda létrehozására. Az ifjúsági iroda, amellett, hogy teret adna különböző rendezvények megszervezésére, igyekezne a fiatalok segítségére lenni különböző kérdésekben (például ösztöndíj-lehetőség, különböző képzések szervezése), egyben hallatná a hangját és képviselné is az érdekeiket különböző fórumokon.

Konszenzus született abban is, hogy mind a négy megye szervezeteinek fel kell mérnie, melyek az erősségeik és melyek a gyengéik, hogy a jövőre startoló RO-HU pályázatok megcélzásakor ezeket figyelembe tudják venni.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: