2009-05-29 14:11:04• hírek • Gozner Gertrud

Ifjú életmentők mérkőztek

Pénteken került sor a Vöröskereszt szervezésében Az ügyes szanitécek nevű iskolásoknak szóló elsősegélynyújtó verseny megyei szakaszára. Összesen 14 gimnáziumi, és 5 líceumi osztály vett részt a CFR iskolaközpont tornatermében megtartott megyei döntőn.

Az első díjat a líceumok versenykategóriájába az avasfelsőfalui diákok nyerték, a döntőbe bejutott Református Gimnázium tanulói dicséretben részesültek. A két kategória nyertese júliusban részt vesz a Poiana Pinului-on megtartott országos döntőn.

Kétféle próbán vettek részt a döntőben a diákok, elsőként tesztkérdéseket kellett megoldaniuk, majd gyakorlatban mutatták be, hogyan kell szakszerűen ellátni egy sérültet. Különböző témákban, áramütést, égési sérüléseket, töréseket szenvedett avagy napszúrásos betegeket kellett ellátniuk.

Mindegyik elsősegély-nyújtási gyakorlatban vannak kötelező mozdulatok, amelyet minden esetben el kell végezni - tudtuk meg Dr. Olimpia Pava orvosnőtől, a verseny bírájától. Ezen rendezvények célja, hogy a diákok tisztában legyenek ezekkel a módszerekkel, hogy baleset esetén segítséget tudjanak nyújtani a családban, vagy később a munkahelyükön. Fontos, hogy szakszerűen tudják ellátni a sérültet, amíg a mentők ki nem érkeznek, ne rontsanak az áldozat állapotán. A cél hogy a lakosság minél nagyobb része ismerje ezeket a technikákat - fejtette ki Pava doktornő.

A képre kattintva megtekinthető a galéria:



Összesen 14 gimnáziumi, és 5 líceumi osztály vett részt a megyei döntőn.



A Református Gimnázium Vöröskeresztes csapata


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: