2010-12-08 14:23:42• hírek • Megyeri Tamás Róbert

Időutazás a nagykárolyi színházba

A régi-új színház
A régi-új színház

Röpke időutazásra invitáljuk ez alkalommal kedves olvasóinkat. No, nem is olyan távolra készülünk a jövő tágas tereiben, hanem mindössze 37 + 2-3 hónapot ugrunk előre. Egyenesen Nagykároly frissen átadott kulturális központjába, a régi-új színházhoz.

Minden jól alakult ebben az elképzelt jövőnkben. Még idén, azaz 2010 decemberében aláírta Kovács Jenő polgármester a város hatalmas projektjének finanszírozásáról szóló megállapodást. Ezzel mindenféle akadály és bukaresti kukacoskodó fontoskodáson, amolyan balkáni aktatologatáson túl jutott Nagykároly megyeszékhely, s európai uniós pénzekből nekiláthatott a város központjának újjászületését megcélzó munkákhoz.

A projekt hat különálló fejlesztési tervcsomagból áll. Még réges-régen, tavaly, azaz 2009. március 31-én nyújtotta be a pályázatcsomagot a városvezetőség. Az Észak-nyugati Regionális Fejlesztési Ügynökség meglehetősen hamar kedvezően bírálta el a projektet, ám ekkor a román fővárosban elakadni látszott hosszú-hosszú hónapokra az ügy. A polgármester lobbizott a fővárosban, s nem is hiába, hiszen a hathatós segítség onnan érkezett: mégpedig a miniszterelnök-helyettes személyében. Ugyanis Markó Béla, amint azt nagykárolyi látogatásakor is kifejtette, mindig örül annak, ha egy vidéki önkormányzat nem az agyonközpontosított és felettébb pénztelen Bukarestben székelő kormánytól vár segítséget, hanem maga is hozzálát ügyei hatékony intézéséhez, ennek szellemében pedig az RMDSZ szövetségi elnöke kilobbizta, hogy még decemberben megszülethessen az ominózus aláírás.


Ilyen látvány fogad majd, amikor megérkezünk
Ilyen látvány fogad majd, amikor megérkezünk


Ekkor a nagykárolyi városháza valóságos méhkaptárnak nézett ki, hiszen mindenki azon törekedett, hogy mihamarabb kiírhassák a nyertes pályázathoz a közbeszerzési eljárásokat. No ez eltartott 2-3 hónapot, majd még 2011 tavaszán hozzáláthattak a munkához a kivitelezők.

Telt múlt az idő, s 37 hónap múlva készen is lett az új kulturális központ, benne az új színházzal. A megyejogú város teátruma végre visszanyerte azt a szépségét, amelyben megépítésekor, 1907-ben pompázott. Minderre a helyhatóságnak 9 937 066,37 lejt kellett költenie, de ebből az irdatlan összegből több mint 7 és fél milliót európai uniós vissza nem térítendő támogatásból tudott kifizetni. A város nagy-nagy projektje legnagyobb tervezetének megfelelően teljesen átvarázsolták a kulturális központot is.

No, most ideje visszatérnünk napjainkba. Pár évet kell várnunk, s újra lesz színháza Nagykárolynak.


Ilyen látvány fogad, amikor visszaérünk a mába
Ilyen látvány fogad, amikor visszaérünk a mába


A színház ma
A színház ma


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: