2011-05-30 16:16:10• hírek • M. T. R.

Időutazás a Károlyi-kastélyban

Két kiállítás is nyílt hétfőn a nagykárolyi kastélyban. A hajdanvolt kastély elnevezésűben 10 történelmi enteriőr megtekintésével „utazhat" vissza a 19. századba a látogató. A főnemesi ízlés megcsodálása, az ősrégi család minden- és ünnepnapjaiba, akár intim szférájába való betekintésen túl a város, az egykori megyeszékhely történetét, sajátosságait szintén egy tárlat segítségével ismerheti meg.

A határon átívelő európai uniós projekt révén megvalósult kiállításokat egyelőre nem nyitották meg a lakosság előtt. Érdeklődésünkre elmondták, hogy vélhetően előrejegyzéssel csoportosan meg lehet majd a közeljövőben tekinteniük a kiállításokat például a város gimnazistáinak. Minderről azonban még technikai megbeszélést tartanak - a fejleményekről természetesen tájékoztatjuk Olvasóinkat.

A látszólagos abszurditás abban rejlik, hogy a Károlyi-kastélyban és egy szabolcsi kúriában nagyszabású kiállításokat megszervezésére adódott lehetősége a szatmári és a szabolcs-szatmár-bereg megyei múzeumoknak a két megye önkormányzatainak támogatásával, ugyanakkor egy másik projekt révén Nagykároly és a régió jelképes épületegyüttesét éppen újjávarázsolják. A munkálatok pedig előreláthatóan az év végéig húzódnak. Addig viszont nem lehet megnyitni a nagyszabású tárlatokat az érdeklődők előtt... Némileg kárpótol, s türelemre int, hogy a két nagyszabású kiállítást virtuálisan már most meg lehet tekinteni a www.e-castellum.eu honlapon.

A tárlatnyitó előtt ünnepi sajtótájékoztatót tartottak. Ezen részt vett többek között a két határ menti megye vezetője, azaz Seszták Oszkár és Csehi Árpád Szabolcs, a házigazda megye kormánybiztosa, Radu Giurca, illetve a házigazda város elöljárója, Kovács Jenő. Jelen voltak még a szatmári megyei múzeum vezetői, a projekt lebonyolítói. A hozzászólók kiemelték: ismétcsak ékes bizonyítéka van annak, hogy a két megye példaértékűen működik együtt. Legalább kéttucatnyi hasonló projekt van folyamatban, s ezeken kívül persze vannak még az országosak...

Az ünnepi gondolatok után a közméltóságok jelenlétében megnyitották a két tárlatot. Előbb szatmárnémeti színművészek és zenészek-táncosok emelték ki még jobban A hajdanvolt Nagykároly című kiállítás anyagát. A Károlyi-kastély első emeletén, tíz teremben berendezett kiállítás az újkori kastély mindennapjait, sajátos hangulatát kívánja bemutatni. A tárlat célja egy arisztokra család rezidenciájaként szolgáló kastélybelső korhű, a 19. század második felére jellemző megjelenítése. A kiállításban tehát, e korszakból származó, különböző stílusú (neo-reneszánsz, barokk, biedermeier) bútorokat mutatnak be, ezáltal is visszaadva a kor kastélybelsőinek eklektikus hangulatát. A kiállítás koncepciójának kidolgozását jelentősen nehezítette, hogy a kastélybelsőről meglehetősen kevés információ maradt fenn. Így, az írott források, elsősorban a nagykárolyi kastély inventáriumainak felhasználása mellett, a kiállító termek tematikáját korabeli kastély berendezések analógiái és a termek építészeti sajátosságai alapján határozták meg. A berendezett belsők az egykori funkcióknak megfelelően széles skálát ölelnek fel, így berendezésre került: egy könyvtárszoba, két előtér, egy játékszoba szoba, korabeli kastélyok elengedhetetlen kellékeként egy bálterem, egy ebédlő, egy női budoár, egy hálószoba, egy fürdőszoba valamint egy zeneterem.

A kastély földszintjén található kiállítás négy tematikusan rendezett teremben mutatja be Nagykároly város múltját. A kiállításban a helytörténeti adatokon túl a környéken feltárt régészeti leletek, a helyi hagyományos kézműves, valamint a város egyházainak története és művészeti értékei láthatók. A kiállítás célja, a városi múzeum szerepkörének megfelelően, a környék sajátos arculatának és a helyi közösség értékeinek bemutatása történelmi összefüggésekbe helyezve.



a

a

a

a

a

a

a

a

y

a

a

a


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: