2012-05-08 14:54:09• hírek • Szatmár.ro

IdőutaZoo - új tanösvény a Nyíregyházi Állatparkban

Új tanösvény került átadásra a Nyíregyházai Állatparkban! Az evolúciós erdőben, mely az IdőutaZoo nevet viseli, letűnt korok növényeivel, élő kövületeivel ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

A kiállítás megálmodója Boronkay Ágnes botanikai vezető, aki 2007-ban a Bükkábrányi feltárásból szerzett egy közel 7 millió éves ős mocsárciprus darabot. Az ősi darab adott ihletett a park dolgozóinak hogy közös erővel egy komplex mini bemutatón keresztül mutassák be az evolúció jelentős állomásait.

Az állatpark vendégei többek között a wollemia fenyőt is megcsodálhatják, mely a modern botanika egyik legnagyobb felfedezése. A "dínó fenyőként"  ismert fát a botanikusok rég kihalt növénynek hitték, hisz létezéséről csak fosszilis maradványok utaltak. Az élő példányok megtalálása a 20. század egyik botanikai szenzációja volt, 1994-ben bukkantak rá az Ausztrál Wollemi Nemzeti Parkban.

A világ teljes Wollemia-állománya jelenleg 70 felnőtt fából áll, s legrégebbi maradványaik 91 millió évvel ezelőttről származnak.

Izgalmas élmáény az új tanösvény Nyíregyházán

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: