2015-02-05 10:32:29• hírek • Szatmár.ro

Idősotthont alakítanak ki az egykori Pszichiátria épületében

Dr. Láng László, a Szatmári Egyházmegye Caritas vezérigazgatója a szervezet elmúlt évi tevékenységét bemutató sajtójátékoztatón a tervekről is beszélt. Ezek közül talán a legfontosabb, hogy alakul a pályázat, amelyen keresztül finanszírozásra tenne szert a Caritas egy idősotthon kialakítására és működtetésére az egykori Pszichiátria épületében.

A vezérigazgató elmondása szerint a Nm. Ft. Schönberger Jenő megyéspüspök kezdeményezésére és határozott terve alapján készül a projekt, amelyen keresztül finanszírozást szerezhet a Caritas az idősotthon kialakítására. A tervek szerint a római katolikus egyház tulajdonában levő, öt évvel ezelőtt még a Pszichiátriának otthont adó épületben kap majd helyet a 60-65 idős befogadására és ellátására alkalmas intézmény.

"A 2015-ös és valószínűleg a 2016-os év legnagyobb projektje lesz ez. Pályázunk az épület felújítására, átalakítására, de a működési költségek biztosítására is. Egy-egy idős személy ellátása ugyanis 1500-2000 lejbe kerül, ezt pedig valószínűleg kevesen engedhetik meg maguknak. Reméljük, hogy a pályázatból szerzett támogatsával és a helyi tanács támogatásával viszont megfizethető lesz a szolgáltatás" - mondta Dr. Láng László.

Az egyház miután visszaigényelte és 2004-ben visszakapta az egykoron az Istenes Jánosról nevezett irgalmas rend kórháza épületét, még 5 éven keresztül bérbe adta a Szatmár Megyei Kórház Pszichiátria-osztályának - a visszaszolgáltatás előtt is ez az osztály működött az épületben. A kórházi részleg aztán 2009-ben kiköltözött az épületből.

Hám János püspök idején épült 

Az épület alapkövét 1834. májusában tették le, miután a király engedélyezte, hogy a területen kórházat hozzanak létre. Az Istenes Jánosról nevezett irgalmas rend kórháza 1839-ben már meg is kezdte működését. Ez volt Hám János püspök második „alapított műve".

A Szatmári Egyházmegye 1804 és 1904-es időszakát feldolgozó emlékkönyv egyik idézete nagyszerűen meghatározza Hám János akkori terveit: „Amióta Szatmár városában lakik, mondja e dologra vonatkozó egyik okiratában a szegények ez a jóságos szívű atyja, sajnosan tapasztalja, hogy az ügyefogyott betegek számára a város kebelében nem létezik nyilvános gyógyintézet; kezdettől meglevő forró óhajtása szerint tehát szegény sorsú betegeknek vallás különbség nélküli ápolására kórházat kíván felállíttatni irgalmas rendiek gondviselése alatt."

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: