2010-02-04 16:40:44• hírek • Parajdi Andrea

Idősközpont lesz a Pszichiátria helyén

Az egykori Pszichiátria épületében multifunkcionális központot hoz létre idősek számára a Szatmárnémeti Caritas Szervezet és a Szatmár Megyei Római Katolikus Püspökség, amely 98 személy befogadására lesz alkalmas. A két intézmény összesen 850 ezer euróra pályázik a Régiófejlesztési alap 3.2-es tengelyén.

Ahogyan az ismert a Pszichiátria nem is olyan régen költözött át a Régi Kórházba, ugyanis a korábbi épületét visszaigényelte a tulajdonosa, vagyis a Szatmár Megyei Római Katolikus Püspökség. A Pszichiátria öt éven át bérelte az ingatlant, a bérleti szerződése 2009 májusában járt le. Az épület nem fog parlagon heverni, ugyanis a jövőben egy multikulturális központként működhet, ha az erre leadott uniós pályázat támogatást nyer.

Az épület története

Alapkövét 1834. májusán tették le, miután a király engedélyezte, hogy kórházat ezen a területen hozzanak létre. Az Istenes Jánosról nevezett irgalmas rend kórháza 1839-ben már meg is kezdte működését. Ez volt Hám János püspök második „alapított műve". A Szatmári Egyházmegye 1804 és 1904-es időszakát feldolgozó emlékkönyv egyik idézete nagyszerűen meghatározza Hám János akkori terveit: „Amióta Szatmár városában lakik, mondja e dologra vonatkozó egyik okiratában a szegények ez a jóságos szívű atyja, sajnosan tapasztalja, hogy az ügyefogyott betegek számára a város kebelében nem létezik nyilvános gyógyintézet; kezdettől meglevő forró óhajtása szerint tehát szegény sorsú betegeknek vallás különbség nélküli ápolására kórházat kíván felállíttatni irgalmas rendiek gondviselése alatt."

Az épület mindaddig a Szatmári Római Katolikus Egyházmegye tulajdonában volt, amíg a kommunizmus idején nem államosították. A Püspökség 2004. április 4-én kapta vissza az ingatlant, majd ezt követően adta bérbe a Pszichiátriának.



Az egykori irgalmas rend kórháza


Az új tervek

A pszichiátria kiköltözése után a Szatmárnémeti Caritas Szervezet égisze alatt az épületben egy multikulturális központ működhet, ha a két intézmény pályázatát sikeresen bírálják el. Összesen 850 ezer euróból kívánnak kialakítani különböző újszerű szolgáltatásokat az idősek számára.

A multikulturális komplexum négy szinten működik majd és három különböző intézményt foglal magában. Terveik szerint 25 fő részére létrehoznak egy idősközpontot, ahol a magányos, ám viszonylag egészséges nyugdíjasokkal foglalkoznak. Számukra klubtevékenységeket biztosítanak majd, illetve különböző olyan programokat amelyek a fizikai és szellemi, valamint pszichés erőnlét fenntartását segítik. Az intézmény munkanapokon, 8-16 óra között várná az időseket.

Az épületben működne továbbá egy idősnapközi, folyamatos felügyeletet és/vagy ellátást igénylő, de még mozgásképes idősek számára. A szolgáltatás segítene abban, hogy az idősek hozzátartozóinak feladatai jelentősen csökkenjenek, ám a gondjukat teljesen mégsem kell levegyék az idős családtagról, hiszen az estéket és a hétvégéket mindig együtt tölthetik. A központ biztosítja majd a napi szállítást, 3 étkezést, tisztálkodási lehetőséget, egészségügyi ellátást és változatos programokat. A tervek szerint ezt a szolgáltatást tízen vehetik majd igénybe.



A mostani elhanagyolt épület


Az intézményben továbbá lenne egy idősotthon, amely két részleggel működne, összesen 63 személy ellátását biztosítaná. Az egyik részleg negyven fő részére az önmagukat segítséggel ellátni képes időseket fogadja, biztosítva számukra a szállást, étkezést, egészségügyi ellátást, tisztálkodási lehetőséget, a ruházat és a lakrész tisztán tartását, változatos programokat. Ezt a szolgáltatást 40 idősnek tervezzük nyújtani.

A másik, a krónikus részleg lenne, ahol önmagukat ellátni nem képes idősekkel foglalkoznának. A fentiekben említett szolgáltatásokat kínálnák, azonban sokkal nagyobb szakszemélyzettel. Itt 23 idős embert fogadnak majd.

A Szatmárnémeti Caritas Szervezettől tudjuk, hogy az alap szolgáltatások mellett terveznek rehabilitációs szakszolgáltatásokat is például: pszichológiai tanácsadás és terápia, gyógytorna, masszázs stb. Az egyes részlegekre integrált idősek közös programokon is részt vesznek majd, így lehet megakadályozni azt, hogy az idősek ne szigetelődjenek el.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: