2015-10-15 10:52:29• hírek • Szatmar.ro

Idősgondozás indul Sárközújlakon

Idősgondozás indul hamarosan Sárközújlakon, ennek megvalósításához pedig a Caritas két szakembert, egy orvosi asszisztenst és egy házigondozót alkalmazna a házi betegellátás biztosítására. A legsúlyosabb betegek ellátását az önkormányzat finanszírozza, de lehetőség nyílik költségtérítéses rendszerben is igénybe venni a szolgáltatást.

A Sárközújlaki Városi Tanács legutóbbi ülésén havi 4500 lejt hagyott jóvá a szolgáltatás támogatására - ami éves szinten 54.000 lejt jelent. Ennek fejében az önkormányzat igyekszik a legsúlyosabb esetekben ingyenesen biztosítani a házi betegellátást. Az adott anyagi keretek között ez várhatóan mintegy 40-50 személy ellátását jelenti majd, mondta megkeresésünkre Piricsi Artúr polgármester.

Az önkormányzat szociális részlege, a Sárközújlakon, Adorjánban, Kissárközön és Meggyesgombáson tevékenykedő három háziorvos, valamint a Caritas hétvégén induló felmérése alapján döntik el, melyek a legsúlyosabb - egészségügyi és szociális - esetek a négy településen. Mivel minden eset más - más gyógyszereket, más ellátást igényel -, ezért a költségei is mások. Az adott keretösszegből az önkormányzat igyekszik majd minél több személy ellátását biztosítani, ám végsősöron a szociális részleg, a háziorvosok és a felmérés alapján dől majd el, egy kiket és hány személyt jelent pontosan.

Az önkormányzat a Victoriei utcán található régi orvosi rendelő épületét bocsátotta a Caritas rendelkezésére, itt lesz majd a szolgáltatás központja. Az ezzel járó költségeket az önkormányzat biztosítja, ám a többi költség - például személygépkocsi - már a Cariats-t terheli.

Mint ahogy a karitatív szervezet fizeti azt a két alkalmazottat is, akiket álláshirdetés alapján igyekeznek felvenni. A minőségi szolgáltatás érdekében egy orvosi asszisztenst és egy házigondozót alkalmaznának. Fontos, hogy mindketten beszéljenek magyarul és románul, rendelkelkezzenek B kategóriás jogosítvánnyal és előnyt élveznek a községben lakók, illetve természetesen azok, akik rendelkeznek szakmai tapasztalattal. Az asszisztenseknek a posztliceális képzés, a gondozóknak pedig az erről szóló tanfolyam elvégzését bizonyító okmányokkal is rendelkezniük kell.

„Mindenképpen élni szerettünk volna a lehetőséggel. Az is fontos volt számunkra, hogy két új munkahelyet tudunk biztosítani helyi szakembereknek. Arról nem beszélve, hogy ez egy olyan szolgáltatás, amellyel megpróbálunk segíteni a lakosságnak", mondta Piricsi Artúr polgármester.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: