2014-10-19 11:32:33• hírek • Kocsis Zoltán

Idős férfit mentettek a szatmári hegyimentők Berekszó környékén

A romániai hegyimentők Brassóban működő központi diszpécserszolgálata riasztotta még pénteken a szatmári hegyimentőket, hogy a Szatmár megyei Alsóberekszó településen eltűnt egy idős férfi. A Multisalva Egyesület szakemberei nagy erőkkel vonultak fel - a bácsika közel 12 órás bolyongás után került elő.

A 72 éves Vasile B. péntek délelőtt 10.00 körül hagyta el otthonát. Gombászni indult a környező erdőkben, dombokon, hisz most van a gombaszedés szezonja. Miután órákkal később sem tért haza, felesége, Luisa aggódni kezdett. A 112-es egységes segélyhívószámon értesítette a hatóságokat, segítséget kérve a férfi megtalálásához. Férje helyzetét nehezítette ugyanis, hogy Alzheimer-kórban szenved!

A hatóságok a hegyimentők országos diszpécserszolgálatát kapcsolták, majd Brassóból riasztották a szatmári hegyimentőket. Utóbbiak 17.20-kor kapták a riasztást. A Multisalva Egyesület tagjai pedig villámgyorsan akcióba léptek: kilencen utaztak Alsóberekszóra, míg további tagok készenlétben várták, hogy szükség esetén ők is kövessé társaikat.

„A helyszínen azonnal megszerveztük a keresést", magyarázta a Szatmár.ro-nak a mentés vezetője, Costin Alexandru. „Szerencsére a helyiekkel rendkívül jól együtt tudtunk működni. A polgármester összeszedett vagy húsz falubelit, a rendőrség pedig segítséget kért a környező őrsökről is. Megbeszéltük, hogy ők ismerik a terepet, mi pedig a keresés hatékony módszertanát. Azonnal elindultunk. A keresés rendkívül nehéz volt, hisz végig szakadt az eső", folytatta az amúgy hegymászóoktató.

A mentésben részt vevő hegyimentők egy része

A helyi hatóságok mellett felvették a kapcsolatot a Máramaros megyei hatóságokkal is - és ez nyerő húzásnak bizonyult. A máramarosi kollégák ugyan jelezték, hogy ők is éppen eltűnt személyt, egy szintén gombászni indult nőt keresnek, ám az Alsóberekszó melletti Felsőszivágy rendőrsége készenlétbe helyezkedett. És ők akadtak rá az idős férfire 21.30 óra körül.

„A 72. éves bácsi megmászta a két települést és megyét elválasztó Culmea Codrului nevet viselő hegyet és szerencsére jó fizikai állapotban, de ijedten találtak rá Felsőszivágy közelében", mesélte Costin.

Noha a Multisalva Egyesület hegyimentő egysége immár négy éve összeállt, tagjai pedig valamennyien ki vannak képezve erre a kemény, embert próbáló feladatra, mégis ez volt az első akció, amelyben segítségüket vették igénybe. Mindenesetre megnyugtató a tudat, hogy hasonló szakemberei is vannak a megyének!

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: