2010-05-19 16:57:03• hírek • Balog Anita

Időközi választások lesznek

Miután szerdán megjelent a Hivatalos Közlönyben az Avasújváros és Ráksa különválásáról szóló törvény, Csehi Árpád Szabolcsot, a Szatmár Megyei Tanács elnökét és a Szatmár Megyei RMDSZ elnökét kérdeztük a folytatásról.

Mint megtudtuk, a folytatásban Radu Giurca, a megye prefektusa kell kinevezzen egy ideiglenes polgármestert, majd később megtartanák az időközi választásokat is az újonnan alakult, Ráksát és Ráksahegyet magábafoglaló községben. A helyzet azonban bonyolódik, ugyanis Avasújváros község polgármestere, Toma Betea jelezte: mivel ő amúgy is ráksai illetőségű, szívesen lenne ideiglenes polgármester az új községben, lemondva az Avasújvárosi polgármesteri székről. Ezzel együtt az Avasújvárosi Tanács is bomlana, hiszen a többségében ráksai tanácsosok is lemondanának tisztségükről, így gyakorlatilag mindkét községben egyszerre kellene majd időközi választásokat tartani.

Bár az időközi választásokig még egy bizonyos időnek el kell telnie, Csehi a Szatmár.ro-nak elmondta: lobbizni fognak azért, hogy mihamarabb kiírják az időközi választásokat, hogy mindkét településen a lehető leggyorsabban helyreállhasson a rend és mindkét önkormányzat elkezdhesse a munkát.

Egyébként a különválás mindenképp előnyös Avasújvárosnak és a még hozzá tartozó településeknek. A ráksai többségű tanács a polgármesterrel Ráksa és környékének a fejlesztésébe kezdett, míg Újvárosnak és a  hozzá tartozó, zömében magyarok lakta településeknek kevesebb lehetősége volt modernizálásokra.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: