2014-03-20 09:38:39• hírek • MTI

Időközi parlamenti választás is lesz május 25-én

Időközi parlamenti választásokat tartanak Romániában az európai parlamenti voksolás napján, május 25-én a képviselet nélkül maradt választókerületekben. Erről szerdai ülésén hozott határozatot a bukaresti kormány.

A 2012-es decemberi választások óta 13 képviselő és szenátor veszítette el mandátumát, mivel azonban 120 választókerületet két-két törvényhozó képvisel Romániában, májusban csak abban a hatban írnak ki időközi választást, amelyet már senki sem képvisel a parlamentben.

Kovászna megyében a szenátori mandátumáról lemondott Olosz Gergely választókerületében nem írnak ki időközi választást, mert ebben a kerületben Marius Obreja liberális politikus is mandátumot szerzett, itt nincs üresedés - közölte az MTI-vel Kovács Péter, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) főtitkára. Hozzátette: az RMDSZ jelöltje viszont jó eséllyel nyerhet Szatmárnémetiben. A szatmári választókerület a liberális Ovidiu Silaghi EP-képviselővé válása nyomán üresedett meg.

A bukaresti kormány a választási törvényt is módosította szerdán egy sürgősségi rendelettel, oly módon, hogy a legtöbb szavazatot elérő jelölt jut mandátumhoz akkor is, ha nem szerezte meg a voksok több mint felét. Az időközi választásokat kéthetes kampányidőszak előzi meg, amely május 10-én kezdődik.

Eugen Nicolicea parlamenti kapcsolatokért felelős miniszter a kormányrendeletet ismertető sajtóértekezleten újságírói kérdésre válaszolva közölte: a jogszabály nem pontosítja, hogy indíthatnak-e jelölteket azok a pártok, amelyek 2012-ben nem jutottak parlamenti képviselethez. Hozzátette: szerinte ebben a kérdésben az alkotmánybíróság korábbi döntése az irányadó. A bíróság 2010-ben jogosnak ítélte a parlamenten kívüli alakulatok kizárását az időközi választásokból.

Ugyancsak május 25-én rendeznek időközi választást Romániában azoknak az önkormányzati tisztségeknek a betöltésére, amelyek megüresedtek. Az ország 42 megyéje közül kilencben szerveznek az EP-voksolással egy időben helyhatósági választást is. Egyebek között a Maros megyei Alsóidecsen (Ideciul de Jos) és a Temes megyei Kricsón (Criciova) új polgármestert választanak, a Temes megyei Szakálházán (Sacalaz) pedig új községi tanácsot.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: