2010-05-31 18:04:10• hírek • Szatmar.ro

Időben fizesd az illetéked!

A helyi adók és illetékek befizetésére sürget Mirel Dan, a polgármesteri hivatal adó és illeték osztályának vezetője. A lakosság legnagyobb része nincs tisztában, az illetékek, illetve büntetések ki nem fizetésének következményeivel, figyelmeztet a szakember.

Jelenleg olyan törvény van életbe léptetve, ami alapján az elmaradások kifizetését a büntetések kifizetése kell megelőzzön. Magyarán, ha egy személy valamilyen büntetését (pl. parkolás, csendháborítás stb.) elmulasztotta kifizetni - legyen az akár más városból származó is -, előbb a büntetést köteles kifizetni, majd csak ezután az adóját. Így előzik meg a rosszul fizetők már jól bevált szokását, azaz a büntetések ki nem fizetését. Mirel elmondta, az első szemeszternek a kifizetési határideje március 31-én járt le, ezután az intézmény felszólításokat küld ki, és 0.01 százalékos késedelmi büntetést számít fel minden egyes elmulasztott napra. A második szemeszter határideje szeptember 31. Az első szemeszterre körülbelül 20.000 felszólítást küldtek a magán-, illetve jogi személyeknek. Ezen felszólítások kézbekapásától számítva tizenöt nap áll az érintettek rendelkezésére, hogy törlesszék adósságukat, majd ezután sor kerül a végrehajtási intézkedésekre, amik a javak lefoglalásával, a jövedelem visszatartásával is járhat.

A megyében nincsenek óriási tartozások, mivel az adók nem túlzottan nagyok, valamint a hivatal dolgozói nem várnak az elmaradásokkal, idejében lépnek ezek behajtásának érdekében. A magánszemélyek közül eddig a lakosság 64.3% százaléka fizetett ingatlanadót, 70.18 % telekadót, illetve 54.6% járműadót. A jogi személyek 75.52%-a fizetett ingatlan-, 68.02%-a telek-, illetve 65.81%-a járműadót. A helyi adókból Szatmárnémeti költségvetésébe év eleje óta 58 millió lej gyűlt össze. A tavalyi évhez képest nincsenek eltérések a kifizetésekben, mondta Mirel Dan. A szakember ismételten felhíja a lakosság figyelmét, hogy ne mulasszák el kifizetni a büntetéseiket, hiszen ennek hiányában nem fogják tudni kifizetni az említett adókat sem, amivel csak halmoznák a törleszteni valókat, ami maga után vonja a végrehajtási intézkedéseket.


Az illetékek és büntetések ki nem fizetése súlyos következményekkel járhat
Az illetékek és büntetések ki nem fizetése súlyos következményekkel járhat


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: