2012-03-09 14:17:36• hírek • Szatmár.ro

Idén újra vívótalálkozót tartanak Szatmárnémetiben

Hat évre a legutolsó hasonló rendezvénytől, augusztus 11-én ismét megrendezik a Szatmári Vívók Világtalálkozóját.

Ez sorozatban a negyedik találkozó lesz, a 1996-os, 2000-es és 2006-os rendezvény után. Az esemény kezdeményezője Ilyés Gyula polgármester, az egyik főszerveszője pedig Szepessy József, németországi üzletember, a Steinheim-i Schuck Group menedzsere, aki elmondta, hogy már felvette a kapcsolatot a Németországban és más Nyugat-Európában és óceánon-túli élő veteran vívókkal, ezek legtöbbje kinyilvánította részvételi szándékát a találkozón.

Szepessy elmondta, hogy legtávolabbról ezúttal is Cornel Chisu érkezik: a kanadai  parlamenti képviselő, a juharfaleveles hadsereg tartalékos őrnagya közölte a szervezőkkel, hogy feltétlenül  eljön a találkozóra. A Magyarországon letelepedett szatmári vívókkal Dr. Pruzsinszky Sándor tartja a kapcsolatot. A kiváló sportember szombaton érkezik szülővárosába, hogy felvegye a kapcsolatot az itteni szervezőkkel. Pruzsinszky e-mailen közölte, hogy szatmári tartózkodásának más célja is van, nevezetesen az, hogy egy emléktábla elkészítését szorgalmazza. 

„A vívótalálkozó jó alkalmat szolgáltatna híres bajnokainkról való megemlékezésre és teljesítményeik megörökítésére egy színvonalas emléktábla létesítésével, felavatásával - írja elektrónikus levelében. Mert megérdemlik... Hadd tudjon róluk a világ azokon keresztül, akik Szatmárnémetiben megfordulnak." Pruzsinszky ötlete kivitelezhetőnek látszik, ehhez persze némi anyagiakra is szükség lesz, valamint arra, hogy elhatározzák, hol is lesz elhelyezve a tisztelettábla: a vívóteremben vagy a megyeszékhely valamekyik terén - tudtuk meg a szervezőktől. A vívóélettel kapcsolatos az is, hogy Ilyés Gyula felkérte Stahl István nyugalmazott  újságírót a Szatmári Vívástörténet elkészítésével.

A vívástörténet román és magyar nyelven jelenne meg, sok adattal, életrajzokkal, korabeli dokumentumokkal és nagyon sok fényképpel. A kötetek megjelenésének valószínű időpontja 2013 eleje.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: