2013-07-29 15:59:09• hírek • Póti Orsolya

Nem minden arany, ami fénylik

Vásárlás, ajándékok és emléktárgyak beszerzése során úgy tűnik városunkban minden kapható, a vékony ezüstlánctól a vastag aranykarkötőig, a bizsu kiegészítőktől a drágakövekből készült fülbevalókig. Azonban nem árt tudni, hogy mit kapunk pénzünkért.

Az arany már több ezer éve ismert az emberek körében, a legrégibb fizetőeszköz, a befektetők pedig ezt tekintik a legbiztosabb beruházásnak.

Az arany ára Romániában 2011 októberében érte el tetőfokát, azóta pedig a nemesfém árfolyama folyamatosan esik, vagy éppen stagnál. Például július 28-án 182 lejbe került 1 gramm, július 29-én pedig 141 lejért vásárolható meg ugyanannyi 24 karátos arany  - derül ki a Román Nemzeti Bank oldaláról.

Az ékszerészek, a zálogházak, sőt a feketézők is követik az arany világpiaci árát: ha a nemesfém ára emelkedik, arany ékszereink is többet érnek, ha pedig csökken olcsóbban juthatunk hozzá - vagy épp adhatjuk el.

Szatmárnémetiben ebben az időszakban 1 gramm tört aranyat (legfeljebb 14 karátosat) 70-75 lejért vásárolják fel úgy az ékszerészek, mint a feketézők, és a zálogházak is ennyi kölcsönt adnak rá, persze kamattal. Egy évvel ezelőtt pedig 90-100 lej volt az eladási, és a vételi ár - derítettük ki körutunk során.

„Az, hogy a valutázók ugyanannyiért vásárolják fel, és adják el a tört aranyat, mint az ékszerüzletek, az nekünk csak jó. Ugyanis mi vásárlóinknak nyugtát és garanciapapírt adunk, viszont az utcán vásárolt aranyékszerekre semmi garanciát nem kapnak, és végül csak hozzánk fordulnak bevizsgálásra" - magyarázta az egyik városközponti ékszerüzlet eladója.

Az eladó ugyanakkor azt is elmondta, manapság rengetegen térnek be olyan karika- és pecsétgyűrűvel, amelyek nagy része rézből készült, és hamis fémjellel van ellátva. Ezeket az ékszereket az emberek általában az utcáról szerzik be 40-50, sőt akár 200-300 lejért, s közben meg vannak győződve arról, hogy hihetetlenül jó üzletet kötöttek. Holott nem, ugyanis ezeknek az ékszereknek nincs nagy értéke.

„Amikor a kezünkbe fogjuk a megvásárolni kívánt arany tárgyat, érdemes egy pillantást vetni a hivatalos fémjelre, amely az ékszer készítési helyére és a karátszámra utal. Az utcán kínált hamisítványokon általában nincs fémjel, vagy ha van, az hamis, és ez pedig jól megkülönböztethető a valóditól. Mielőtt valaki bármilyen formában aranyba fektetne, tájékozódjon a termék tulajdonságairól, annak piaci áráról, ha pedig nem ért hozzá, vigye előbb a megvásárolni kívánt ékszert bevizsgálásra" - javasolja az ékszerész.

Megtudtuk azt is, hogy az ezüstékszerek főként a fiatal korosztály körében elterjedtek és divatosak. Ezek ideálisak ajándékként is, hiszen nem túlságosan drágák, mégis elegánsak, jól mutatnak. Egyébként a tiszta ezüst napi árfolyama 2,14 lej.

Az olyan nemesfémekből készült ékszerekre, mint a platina, palládium és fehérarany városunkban nem igazán van kereslet. Érdeklődnek az árak felől, de kevesen készítettnek ezekből ékszert. És ugyanez a tendencia jellemző a drágakövekre is.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: