2013-08-13 15:52:36• hírek • MTI

Idén több mint 700 tonna aranyat vásárolt Kína

Kína 706,36 tonna aranyat vásárolt az első félévben, 54 százalékkal többet, mint tavaly ugyanebben az időszakban - derült ki a kínai aranyszövetség (CGA) hétfői közleményéből.

Megfigyelők szerint a vásárlások mértéke mögött minden bizonnyal az árak jelentős visszaesése az egyik meghatározó ok, hiszen 12 év erősödés után az idén egyötödével mérséklődött az arany ára. Kína elsősorban áprilisban és májusban vásárolt be, amikor kereskedői arra számítottak, hogy nem lesz már olcsóbb a nemesfém.

Áprilisban harminc év óta a legalacsonyabb szintre zuhant az arany ára, majd egy júniusi esés során ismét 1200 dollár alá került unciánként. Később valamelyest stabilizálódott az ár.

Piaci szakértők szerint minden jel arra mutat, hogy Kína kereslete a nemesfém iránt 2013-ban elérheti az ezer tonnát, és ezzel lehagyja a legnagyobb fogyasztót, Indiát. India az idén várhatóan kevesebbet fog vásárolni a tavalyi 860 tonnánál.

A CGA azt is közölte, hogy a világ legnagyobb aranytermelője, Kína az idei első félévben elérte a 192,82 tonnát, termelése kilenc százalékkal haladta meg a tavaly első hathavi értéket.

Kínában szintén hétfőn jelentették be, hogy az országos fejlesztési- és reformbizottság árrögzítés miatt megbüntetett öt sanghaji székhelyű arany- és ékszerboltot, valamint egy helyi kereskedelmi szövetséget. A bírság összege megközelíti a 10,6 millió jüant.

Az országos hatóság meggyőződött arról, hogy az érintettek szakmai szövetségükkel együttműködve manipulálták arany és platina ékszereik fogyasztói árait, s ezzel megsértették más piaci szereplők, illetve a vásárlók érdekeit. A kereskedők szövetségét a kiszabható maximális összegre, 500 ezer jüanra büntették. A boltoknak - amelyek a közlemény szerint együttműködőek voltak - tavalyi éves bevételük 1 százalékát kellett befizetniük.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: