2010-11-17 13:44:00• hírek • Megyeri Tamás Róbert

Idén még meglepi a károlyiakat a hó

Nyaranta a nagy meleg lepi meg a szakhivatalokat, míg a közterület-fenntartókat minden évben váratlanul éri a téli havazás. No nem lesz ez idén sem másként Nagykárolyban. Az igazság persze ennél jóval árnyaltabb. Amint Bekő Tamás, a város önkormányzatának műszaki igazgatója, azaz városmenedzsere kérdésünkre lemondta, több olyan gép vásárlását is tervezi a helyhatóság, amelyeket a hóltakarításban lehet felhasználni.

Persze ilyen jellegű munkálatok elvégzésére jelenleg is rendelkezésükre áll néhány gép. Viszont, ha nagyon sok hó fog leesni egyszerre, akkor ezzel a 2-3 géppel, ami most van, nem fogják tudni hamar letisztítani az utakat. Azaz lesz igazság magvuk az olyan megjegyzéseknek, hogy meglepte őket a havazás. Ugyanakkor arra is kell gondolni a városmenedzser szerint, hogy korábban sem állt készen a város egy esetleges nagy havazásra. Ezt próbálják most kiküszöbölni. Ugyanis Nagykároly önkormányzata néhány kisebb munkálat elvégzésére alkalmas munkagépet vásárol. A tervek szerint kisebb és nagyobb méretű buldoexkavátort, négy köbméter teljesítményű utcaseprő-porszívó gépet, nagy teljesítményű fűnyírót, hókotró ekét, faültető fúrót, aszfaltmaró gépet, valamint többféle munkálat elvégzésére alkalmas traktort kíván vásárolni a helyhatóság. S e gépek között lesznek hókotrók is. Azaz jövőre nem „lepi" majd meg őket a havazás.

November 30-ára írták ki azt a közbeszerzési eljárást, amelyre különböző cégek jelentkezhetnek.

Többféle munkagépet szeretnének vásárolni, ezeket majd a közterület-fenntartó területi igazgatósága fogja használni. Minderre közel kétmillió, egész pontosan 1,9 millió lejt szán az önkormányzat. Azért viszonylagosan ilyen sokat, mert a városvezetőség becslése szerint, hosszú távon megtérül, ha drágább és jobb minőségű felszerelést vásárolnak. Hiszen azokkal a mindennapos kisebb útkarbantartási és közterület-fenntartási munkálatokat is el tudják végezni, és nem kell a továbbiakban, akár eddig, ezekért a szolgáltatásokért cégeknek fizetniük. Persze ez az összeg a csúcsérték, reményeik szerint jóval kevesebből megúszhatja Károly ezt az elodázhatatlan befektetést.

Amúgy minderre kölcsönt vesz fel az önkormányzat, a hitelkeret felvételéről már az év elején döntött a tanács, ám az ügyletet a pénzügyminisztériumnak is jóvá kellett hagynia, ezért a vásárlás csaknem egy évet késett.

Első lépésként ugyanis meghirdették a közbeszerzési eljárást a hitelfelvételre. Jelentkeztek is a bankok. A versenytárgyalás alapján sikerült szerződést kötni az egyikkel, az Intensa San Paolo Bankkal. Bekő Tamás szerint kimondottan kedvezményes alapfeltételek mellett köttetett meg a megállapodás. A versenytárgyaláson ugyanis ez a pénzintézet engedett a legtöbbet az eredeti ajánlatához képest. , mert végül is versenytárgyalás volt, tehát sorozatos tárgyalás, és az eredeti ajánlatukhoz képest végül is elég sokat engedtek. Öt hónapig húzódott azonban a szakminisztériumi engedélyeztetés. Szeptemberben engedélyezték végül a hitel felvételét, de csak jövő évi lehívással.


Nagykároly hóeltakarító gép vásárlására is készül
Nagykároly hóeltakarító gép vásárlására is készül


Több fajtájú gépeket vásárolnak majd. Talán a legfontosabb egy eléggé komplex műveletekre alkalmas utcaseprőgép, amelynek a becsült értéke 590 ezer lej. Ebben négy köbméteres tartály lesz majd. A városmenedzser szerint ezzel a géppel fel lehet majd mindent seperni az úttest és az útpadka között. Azért fontos mindez, mert ezt a műveletsort jelenleg kézi erővel végzik - s persze olyan minőségben, amilyenben. Az alapos takarítás egyértelműen javítani fogja a városképet.

Bekő Tamás arról is szólt, hogy a gépek vásárlása nem jelenti azt, hogy az erre alkalmazottakat az önkormányzat elbocsátja. Számukra ugyanis egyéb feladatokat fognak majd találni. Hiszen például pár kisebb teljesítményű hengergépnek a beszerzését is tervezik. Ezek arra kellenek, hogy azokat az útjavítási munkálatokat, amelyeket önerőből szeretne elvégezni az önkormányzat, minél jobb minőségben tudják elvégezni. Többéves hercehurca után arra a következtetésre jutott a városvezetőség, hogy a nagyobb volumenű útjavítási munkálatokra a város gépparkja nem alkalmas. Ezért is végeztetik az út-újraaszfaltozást egy külsős céggel. Mindazonáltal főleg az új gépek birtokában a károlyi közterület-fenntartók is képeszek lesznek elvégezni a kisebb foltozásokat.

A városvezetőség ugyan mindent elkövetett, hogy a gépek tulajdonképpeni megvásárlását a tél beállta előtt megejthesse, de ez sajnos nem sikerült - számolt be a városmenedzser. Például a hó eltakarítási munkálatokat végző gépekre lett volna nagy szükség, még a havazás előtt... Mostani gépparkjukban is van néhány erre alkalmas masinéria, ám ezzel a 2-3 géppel semmiképpen sem fogják tudni ezen a télen sem felvenni a versenyt erősebb havazáskor.

Ha minden jól alakul, akkor a következő ütemterv lép érvénybe - mondta el a részleteket is a városmenedzser. November 30-ára érkeznek be a műszaki osztályhoz az ajánlatok. Ezeket a helyhatóság szakemberei átvizsgálják, elbírálják. Lehetnek még óvások is. Azaz legjobb esetben is január elején lehet majd aláírni valamelyik céggel a szerződést. A kiírás szerint 30 napon belül kell leszállítania nyertes vállalkozásoknak a gépeket. Tehát nagy valószínűséggel a gépek február közepén lesznek Nagykárolyban.

Több fajtájú gépet ajánlhatnak a gyártók, forgalmazók. Az önkormányzat is számos csomagba csoportosította a szerkezeteket, azaz a munkavégzések alapján rendszerezte azokat. Így 5 csoportot írtak ki. Megtörténhet persze az is, hogy 5 nyertes lesz, 5 különböző cég szállítja majd a károlyi közterület-fenntartóknak a munkagépeket.

Nagyon szigorú feltételeket írtak ki - árulta el a városmenedzser. Hajthatatlanok lesznek az ajánlatok osztályozásakor egyaránt műszaki és minőségi, valamint természetesen árbeli téren is.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: