2020-12-02 07:55:03• hírek • Bede Emőke

Idén már több mint 200 új HIV-fertőzöttet azonosítottak Romániában. Szatmár megyét sem kerülte el a vírus

HIV-gyorsteszt. Forrás: commons.wikimedia.org
HIV-gyorsteszt. Forrás: commons.wikimedia.org

Az AIDS a HIV-ként ismert vírus által előidézett, gyakorlatilag 100 százalékos halálozású tünetegyüttes, melyet hivatalosan 1981-ben azonosítottak, de nyilvánvalóan már jóval korábban is létezett a betegség.

A vírus átadható direkt nyálkahártya-kontaktussal vagy az olyan testfolyadékok által, mint a vér, az ondó, a hüvelyváladék vagy épp az anyatej. Épp emiatt a fertőzés nem csak védekezés nélküli szexuális kapcsolat útján terjedhet, hanem akár vérátömlesztéssel, fertőzött injekciós tű használatával vagy az anya és csecsemő között a terhesség, szülés és szoptatás alatt is. Viszont jó tudni, hogy a szokásos társadalmi, rokoni vagy baráti érintkezés nem jelent kockázatot, azaz sem a kézfogás, sem a közös evőeszköz-, fürdőszoba-, vagy WC-használat sem jelent közvetlen veszélyt.


A bukaresti Matei Bals Intézet által december 1-én, az AIDS elleni világnapon közzétett adatok szerint 1985 és 2020. szepteber 30-a között Romániában mintegy 16.938 AIDS-es esetet regisztráltak, 1992-től a jelzett időpontig pedig nem kevesebb mint 8.303 olyan személyre is bukkantak, aki csak hordozója volt a HIV-vírusnak. További 762 olyan páciensnek azonban az évek során nyoma veszett, azaz az illetékes hatóság már nem tudja róluk, élnek-e vagy már meghaltak.


Az intézet által készített összesítés szerint az életben levő HIV/AIDS-es páciensek közül 175-en még 14-ik életévüket sem töltötték be, 134-en 15 és 19 év közöttiek, 16.349-en pedig 20 évnél idősebbek, az AIDS által okozott elhalálozások száma pedig 1985 óta 7.821-re nőtt.


S noha az idei év hívószava egyértelműen a koronavírus volt, a HIV is tovább növelte a vírus által érintett személyek táborát: január 1. és szeptember 30. között 129 új vírushordozót regisztráltak, az újonnan diagnosztizált AIDS-betegek száma pedig elérte a 83-at. Ezzel párhuzamosan sajnos 62 olyan személyről is érkezett jelentés a hatóságok felé, akiknek halálát egyértelműen a szerzett immunhiányos tünetegyüttes, tehát az AIDS okozta.


Három új fertőzött Szatmár megyében


A 2020. január 1. és szeptember 30. közötti időszakban országszerte 212 új esetet regisztráltak. A legtöbbet, szám szerint 86 felnőtt fertőzöttet Ilfov megyében jegyeztek, az ország többi részén csak elszórtan fordultak elő új megbetegedések. A fentebb említett intézet adatai szerint Szatmár és Bihar megyében az év első 9 hónapjában három-három új fertőzött került be az adatbázisba, a szomszédos Szilágyban azonban egyetlen új esetre sem derült fény. Máramarosban a felnőtt korú fertőzöttek száma szintén három, viszont itt két 14 évnél fiatalabb gyermek esetében is kimutatták a vírus jelenlétét.



A kor és a nem szerinti megoszlással kapcsolatban elmondható, hogy a szeptember 30-ig felfedezett HIV/AIDS-esek háromnegyede, pontosabban szólva 75 százaléka (159 eset) férfi, e legtöbb fertőzést pedig a 40-49, illetve a 30-35 év közötti korcsoportban diagnosztizálták.


Ami a fertőzés útját illeti, a rendelkezésre álló adatok szerint a legtöbben, szám szerint 131-en heteroszexuális nemi érintkezés által kapták meg a vírust. 53-an homoszexuális kapcsolatban fertőződtek meg, 23-an az intravénás kábítószerezők közül kerültek ki, 3 esetben nem derült ki a forrás, 2 alkalommal pedig az édesanya adta át gyermekének a betegséget.


Ami a megelőzést illeti, az orvostudomány szerint jelenleg ellenszere nincs a vírusnak, de megelőzésének lehetséges módszerei között mindenképp ki kell emelni a gumióvszer és az egyszer használatos fecskendők használatát. Ugyanakkor a partnerüket sűrűn váltogató személyeknek ajánlatos rendszeres időközönként elmenni egy szűrésre, melyet manapság már a legtöbb nagyobb egészségügyi intézményben el lehet végezni. Csak az idei évben például több mint 49 ezer tesztet végeztek el egyéni kérésre, melyek közül 154 lett pozitív.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: