2015-02-16 14:32:03• hírek • Szatmar.ro

Idén már harmadszor rengett a föld Halmiban

Kisebb földrengést regisztrált vasárnap délután Halmiban a Román Földtani Intézet. Ezzel immár négyre nőtt az elmúlt négy hónapban regisztrált földrengések száma Szatmár megyében - ebből utóbbi három alkalommal Halmi alatt mozdult meg a föld.

A Román Földtani Intézet adatai szerint vasárnap, február 15-én 16.35 perckor Halmi alatt 6 kilométer mélyen következett be a földrengés. Ennek erőssége szerencsére a Richter skála szerinti alig 2-es erősségű, amit műszerek nélkül nem igen lehet észlelni.

Szatmár megyében a tektonikus aktivitás az elmúlt négy hónapban erősödött meg, az azóta eltelt időszakban ugyanis négy földmozgást észlelt a Román Földtani Intézet. Ezek ereje szerencsére egyszer sem érte el a Richter skála szerinti 3-as erősségi fokot.

Először november 26-án Túrterebes alatt 10 kilométerrel regisztráltak földmozgást - ez volt egyben a legerősebb, 2,5 fok erősségű. Ezt követően előbb január 13-án, majd február 6-án mozdult meg a föld előbb 5, majd 7 kilométer mélyen - az első rengés erőssége 1,2, a másodiké pedig 2 volt.

Hozzá kell tennünk, hogy a Richter-skála szerinti 2-3-as magnitudóju földrengések naponta fordulnak elő Romániában, elsősorban a Kárpát-kanyarban, Vrancea megyében.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: