2012-07-16 13:38:07• hírek • Kocsis Zoltán

Idén közel ötvenezer közlekedési szabálysértést követtek el a megyében

Az idei esztendő első felében 974 panaszt emeltek a Szatmár Megyei Bíróságon a különböző szabálysértési eljárások ellen - derült ki az intézmény hétfő délelőtt megtartott sajtótájékoztatóján.

Petre Annamaria és Crina Corina Hotca bírónők a szabálysértési eljárások elleni panaszokkal kapcsolatos statisztikai adatokról beszélvén elmondták, hogy 2010-ben 2191, 2011-ben pedig 2301 hasonló esettel fordultak a bírósághoz.

A legtöbb panasz a közutakon elkövetett szabálysértések ellen érkezik. Ez nem meglepő, hiszen csak az idei évben már 41.151 ilyen jellegű szabálysértést regisztrált a Szatmár Megyei Rendőrség. Ezt a számot figyelembe véve idén meghaladhatjuk az előző esztendőben elkészült 74.347 jegyzőkönyvet és minden esély adottnak tűnik a két évvel ezelőtti 84.569 szabálysértés elérésére.

Az alkotmánybíróság 2012 május 15-i döntése alapján a közlekedési szabálysértésekért kirótt büntetések nem véglegesek és nem jogerősek, azaz panaszt lehet emelni ellenük. Ennek következtében az idei év első felében már 476 ilyen panasz született. A nem hivatalos második helyen a városi tanács határozatait betartatni igyekvő Helyi Rendőrség intézkedései állnak 153-al - a tavaly összesen háromszáz hasonló panasz érkezett. A legtöbb probléma a zöldövezetben való parkolás okozza.

A két szakember szerint a magas bírságok miatt soknak mondható a Területi Munkaügyi Felügyelőség eljárásai elleni panasz is: idén 56-at regisztráltak, a tavaly egész évben elérte a 107-et ez a szám. A vétkesek túlnyomó többsége elismeri, hogy hibázott, ám arra hivatkozva kérnek kedvezőbb elbírálást, hogy az ez volt az első eset. Ezért a Felügyelet az utóbbi időben taktikát változtatott: előbb csak figyelmeztetésben részesíti a szabálysértőt, majd rövid idő után visszatér hozzá. Újbóli szabálysértés esetén a vétkes már nem hivatkozhat arra, hogy ez az első hibája.

Megnőtt az erdészeti tevékenységekkel kapcsolatos szabálysértések elleni panaszok száma. A tavaly összesen tíz esetben kellett eljárnia a bíróságnak, idén pedig máris 21-nél tartanak. A vámügyi hatóság intézkedései ellen 27 panasz érkezett, 2011 egészében ez a szám 94 volt. Ugyanennyi volt a panasz a tavaly a Román Közúti Hatóság szabálysértési eljárásai ellen, az idei első félévben viszont ez a szám nulla volt. Emelkedőben volt a panaszok száma a Fogyasztóvédelmi Hatóság ellen is - Hotca elmondta ugyanakkor, hogy valamennyi panaszos bank. És valamennyi esetben elutasította a panaszt a bíróság.

A bírónő ismertette továbbá, hogy az idei esztendő első felében 8610 (2644-el több, mint tavaly) polgári- és 794 büntetőjogi eset dokumentációja került a bíróság elé. További 5408 ügy öröklődött át tavalyról. Ami a megoldott esetek számát illeti, eddig 9082 polgári és 810 büntetőjogi pert oldott meg a Szatmár Megyei Bíróság.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: