2012-05-13 11:48:37• hírek • Szatmár.ro

Idén is rengeteg embert mozgatott meg a Let's do it!

Ilyés Gyula polgármester is tevékenyen rész vett az akcióban
Ilyés Gyula polgármester is tevékenyen rész vett az akcióban

Szatmár megyében a szombati napot több mint háromezren tavaszi nagytakarítással töltötték. De az emberek nem otthon a lakásban, hanem Szatmár megye különböző területein, a folyóvizek partján szorgoskodtak. A legfrissebb jelentések szerint összesen 2380 zsák szemét gyűlt össze a Let's do it Szatmár! elnevezésű akció során.

Idén is több ezer embert megmozgatott a Let's do it Romania! Elnevezésű országos környezetvédelmi akció, mely 2008-ban Észtországból indult el, amikor civil szervezetek országos összefogásra szólítottak fel a köztisztaság, a környezetvédelem érdekében. Azóta közel húsz ország csatlakozott ehhez, köztük Románia.

A Szatmár megyei, illetve a regionális csoportokat az ACT 4U Egyesület önkéntesei és az internet segítéségével szervezték meg. Május 12-én, szombat reggel 8 órakor Szatmárnémeti új központjában találkoztak mindazok, akik részt kívántak venni a közös nagytakarításban.

Amint azt Bianca Durkovics, a Let's do it Romania! Szatmár megyei szervezője elmondta, a főtéren összegyűlt nagy csapat csak töredéke azoknak, akik részt vesznek az akcióban. A vidéki jelentkezők már odahaza munkához láttak.

„Az idei szemétgyűjtési akcióban összesen 3.200-an vettek részt, és eddig 2380 zsák szemét gyűlt össze, melynek 60 százaléka lebomló hulladék. Nem ez a végleges összegyűjtött szemétmennyiség, ugyanis még sok csapat nem jelentette be, hány zsák szeméttől szabadította meg megyénket." - nyilatkozta Durkovics.

Az önkormányzatok csapatai, a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség és a főszervezők mellett az idei akcióban részt vettek diákok, különféle civilszervezetek, baráti társaságok, cégek, egyesületek csapatai. A Szatmár Megyei Csendőrség részéről összesen 35 önkéntes szedte a szemetet Pálfalva, valamint Tasnád környékén és 128 zsákkal sikerült összegyűjteniük.

Az RMDSZ csapata is részt vett a nagytakarításban

A nagy takarításban többek között segédkezett a Szatmárnémeti RMDSZ csapata, a Máltai Segélyszervezet, a Hans Lindner Alapítvány, a megyei tanfelügyelőség csapata, a megyei büntetés-végrehajtó intézet csapata, valamint a megye több iskolájának és óvodájának diákjai. A Szatmári RMDSz csapatát erősítette többek között Ilyés Gyula polgármester, Csehi Árpád Szabolcs, a Szatmár Megyei Tanács elnöke, Günthner Tibor szenátor, Erdei D. István parlamenti képviselő, Kereskényi Gábor alpolgármester és számos városi vagy megyei tanácsos, illetve tanácsosjelölt. Az RMDSZ csapata 40 zsák szemetet gyűjtött össze.

Az akció célja nem volt más, mint hogy minél több lelkes önkéntes bevonásával lehetőleg minél több szemetet szedjenek össze.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: