2013-06-12 13:58:00• hírek • Szatmár.ro

Idén is óvakodjunk a mérgező gombáktól

Mivel minden évben sok a gombamérgezéses eset, a Szatmár Megyei Közegészségügyi Igazgatóság pedig most is a gombamérgezés veszélyeire figyelmeztet.

A gombamérgezéseknél általában emésztőrendszeri tünetek jelentkeznek. Léteznek viszont különösen mérgező gombafajok is, melyek átmenetileg, a fogyasztás után néhány órával okozhatnak múló emésztőrendszeri tüneteket, de aztán súlyosan károsítják a májat és a veséket, csakhogy az idevágó tünetek túl későn (2-3 nap után) tapasztalhatók.

Akármilyen heroikus kezelést is alkalmaznak, ezeknek a betegeknek egy része néhány napi szörnyű szenvedés után meghal, a túlélők pedig általában máj- és veseelégtelenséggel maradnak.

Nem lehetséges az összes piaci és útmenti gombaárus átfogó ellenőrzése, ezért azt javasoljuk, hogy csak termesztett illetve konzervgombát fogyasszanak, és ne használjanak erdőn-mezőn szedett gombát.

Ha valaki mégis vadon nőtt gombát választ, saját felelősségére teszi. Ha fogyasztás után betegségre utaló tüneteket észlel (rosszullét, hányinger, hasfájás stb.), sürgősen forduljon orvoshoz. Tudniuk kell azonban, hogy ezek az emberek az életüket kockáztatják, hiszen nem minden mérgezett áldozatot lehet megmenteni, akármilyen fejlett is a XXI. századi orvostudomány - írja a Közegészségügyi Igazgatóság közleménye.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: