2016-04-15 14:19:35• hírek • Kocsis Zoltán

Idén is összejöhet a spanyol döntő az EL-ben

Idén is összejöhet a spanyol házidöntő az Európa Ligában, miután az svájci Nyonban megtartott sorsoláson péntek kora délután eldőlt: véget ért a hispán párharcok sora. Legalábbis egyelőre. Az is kiderült, hogy Mircea Lucescu visszavághat pályafutása egyik legdrámaibb, legfájdalmasabb kieséséért.

Kilenc évvel ezelőtt, 2007-ben a Sahtar Donyeck 2-2-es döntetlent ért el az akkor is címvédő Sevilla otthonában a sorozat nyolcaddönjtőjében. A visszavágót bizakodva várhatták tehát az ukránok, szurkolóiknak pedig nem is kellett csalódniuk: a bányászok kétszer is vezetést szereztek, a 90. percben pedig 2-1-re vezettek. És továbbjutásra álltak. Ekkor azonban jött egy szöglet, valamint Andres Palop kapus, aki fejjel kiegyenlített. A döbbenettől lefagyott ukránok aztán a hosszabbításban újabb gólt kaptak, Javier Chevanton találata pedig a Sevilla továbbjutását jelentette. Mint később kiderült, a címvédés felé.

A két gárda sem előtte, sem utána nem találkozott egymással. A Sevilla most is címvédő - igaz, a párharc Kijevben kezdődik.

Mivel a Sevilla 2006-ban, 2007-ben, 2014-ben és 2015-ben, a Liverpool 1973-ban, 1976-ban és 2001-ben, a Sahtar Donyeck pedig 2009-ben nyerte meg a sorozatot, a Villarreal az egyedüli a mezőnyből, amely még nem emelhette magasba a trófeát. Érdekes azonban, hogy amióta bevezették az Európa Ligát - 2009-ben -, egyetlen más csapat sem lőtt annyi gólt, mint a Villarreal - szám szerint 82-t. A sárga tengeralattjáró idén már 22 találatnál jár, csatára, Cedric Bakambu pedig 9 góllal vezeti a sorozat góllövőlistáját.

Ilyen körülmények közepette a Liverpool nem dőlhet hátra a sorsolás láttán. Az előbb a Mönchengladbachot, majd a Brügge-t, végül az Alavest a döntőkben legyőző kormoránok drámai meccsen búcsúztatták a negyeddöntőben a Borussia Dortmundot és ezzel talán a sorozat első számú esélyesévé léptek elő.

Amennyiben azonban borul a papírforma és a két spanyol együttes jut a fináléba, akkor ez már a harmadik hispán házi döntő lenne az utóbbi kilenc évben a sorozatban: 2007-ben a Sevilla az Espanyolt, 2012-ben az Atletico Madrid az Athletic Bilbaót győzte le. Azt se feledjük, idén is volt már két spanyol párharc: a Bilbao előbb kiejtette a Valenciát, majd alulmaradt a Sevillával szemben.

Az első mérkőzésre április 28-án, a visszavágóra május 5-én kerül sor. A döntő május 18-án lesz a bázeli St-Jakob Parkban.

Európa Liga elődöntők:
Sahtar Donyeck - Sevilla
Villarreal - Liverpool

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: