2015-05-09 15:34:59• hírek • Kocsis Zoltán

Idén is megünnepelték a győzelem napját

Mint minden évben, idén is elhelyezték az emlékezés és a kegyelet koszorúit május 9-én Szatmármetiben: önkormányzati vezetők, parlamenti képviselők, minisztériumi alkalmazottak, politikai pártok képviselői koszorúzták meg a hős katona szobrát.

Az Árpád (V. Lucaciu) utcai parkban található hős katona szobra köré ezúttal is szép számmal gyűltek a koszorúzók, ezért a hatóság, a megszokottakhoz híven, ideiglenesen lezárta az érintett útszakaszokat. Ez a lépés pedig némi fennakadást okozott a közúti közlekedésben.

A koszorúzók közül természetesen nem hiányozhattak a Romániai Magyar Demokrata Szövetség képviselői sem. Az érdekvédelmi szervezetet ezúttal Kereskényi Gábor parlamenti képviselő, a szatmárnémeti szervezet, Nits János városi tanácsos és Kovács Máté, a megyei tanács RMDSZ-frakciójának elnöke képviselte.

Természetesen nem hiányozhattak a városi és a megyei önkormányzat vezetői, intézményvezetők. A Szatmár Megyei Tanácsot természesen Adrian Stef elnök és Mircea Govor alelnök képviselte.

Mint minden évben, a koszorúk elhelyezését követően, a katonaság díszmenete vetett véget az eseménynek.

Május 9. világszerte a Győzelem napja, hisz 1945-ben ezen a napon tette le a fegyvert Adolf Hitler fasiszta Németországa a szövetséges haderőkkel szemben. Ennek köszönhetően 1985-ben május 9-ét Európa napjának nevezték ki. Emellett 1877-ben szintén május 9-én kiáltották ki Románia függetlenségét az Oszmán Birodalommal szemben, ezért ez a nap egyben a román függetlenség napja is.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: