2014-07-10 14:04:17• hírek • Czinzel László

Idén is megemlékeznek Markovits Rodionról

Markovits Rodion születésének 130. évfordulójára emlékeznek július 17-én, csütörtökön Kisgércén és Szatmárnémetiben.

Tavaly augusztusban, a Szibériai garnizon szerzője halálának 65. évfordulója alkalmából megtartott, és széleskörű pozitív visszhangot kiváltott emlékezetsorozat alkalmával vetődött fel, hogy hiánypótlóan szükség lenne az író avasi vonatkozású elbeszélései kötetének, a Réb Áncsli és más avasi zsidókról szóló széphistóriáknak a román nyelvű kiadására. A fordítást Felician Pop szatmári költő és műfordító készítette el, a kötet kétnyelvű kiadását pedig a Kriterion Könyvkiadó vállalta.

A születésnapra megjelent magyar és román nyelvű ízléses kötet bemutatására július 17-én, csütörtökön a déli órákban a szülőház megkoszorúzását követően Kisgércén kerül sor Szabó Gyulának, a Kriteron Könyvkiadó igazgatójának, valamint Jakabffy Tamás kötetszerkesztőnek a jelenlétében.

Délután 17.00 órától Markovits Rodion iskolavárosa, Szatmárnémeti régi Zsinagógája várja az érdeklődőket. A kétnyelvű novelláskötet ismertetése mellett itt Markovits Rodion hármas szemlélete címmel irodalmi kerekasztalbeszélgetést szerveznek, azt követően pedig dr. Fátyol Rudolf hegedűművész vezetésével a Consonantia trió örvendezteti meg a jelenlevőket a zsidó zenei világ gyöngyszemeivel. A Markovits Rodion emléke előtti főhajtást Gheorghe Medrea énekes zsidó folkdalokból összeállított műsora zárja.

Az idei Markovits Rodion-megemlékezést a Megyei Tanács támogatásával a Hagyományos Kultúrát Támogató Szatmár Megyei Központ, a Szatmári Zsidó Hitközség, Kisgérce Polgármesteri Hivatala, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület, valamint a Szatmár Megyei Könyvtár szervezi.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# ballagók2020 # koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: