2012-01-29 16:27:00• hírek • Szatmár.ro

A Kölcsey-szavalóverseny döntőjével ért véget a Magyar Kultúra Hete

Nagy siker volt az első Kölcsey Ferenc Szavalóverseny, amelyre nem csak helyi, hanem még magyarországi iskolákból is érkeztek verselők. A döntőbe jutottak közül mindenki megérdemelte volna az első díjat - hangoztatták a zsűri tagjai.

Tóth-Páll Miklós, a Magyar Kultúra Hete főszervezőjének volt tavaly az ötlete, hogy 2012-ben a fiatalokat is be kellene vonni a hagyományossá vált  rendezvénysorozatba, így a Kölcsey Ferenc Főgimnázium vezetőivel közösen fektették le az alapjait a Kölcseyről elnevezett szavalóversenynek. Az ötlet idén meg is valósult: kétnapos szavalóversenyt rendeztek, melynek fináléja zárta az egy héten keresztül minden napra jutó programok sorát.

A szavalóversenyen összesen több mint 80 diák vett részt, a Kölcsey Ferenc Főgimnázium és az Ady Endre Társaság felhívására többek között Veszprémből, Nyíregyházáról, Csengerből, Hajdúböszörményből, Szilágysomlyóról és Nagyváradról is érkeztek szavalók. Az A jelzésű csoportban a IV.-VI. osztályosok gyermekversekből szemezgettek, a B csoportban a VII.-IX. osztályosok népballadákkal léptek színpadra, a X.-XII. osztályosok pedig a C csoportban ódákat, zsoltárokat és rapszódiákat adtak elő.

A szombati elődöntőket követően összesen 28 fiatal került be a döntőbe, ahol egy-egy újabb, de csoportjuknak megszabott verssel küzdöttek az első helyért. S amíg a nehéz helyzetben levő zsűri elvonult, hogy összeszámolja a szavalók pontjait, addig Bedőcs Imre, a Felvidéki Rockszínház művésze szórakoztatta a közönséget.

A zsűrinek olyannyira nehéz dolga volt, hogy a legkisebbek csoportjában aztán két első és két második helyet is kiosztottak: első helyezett lett Süveg Attila és Telegdy Áron, mindketten a Hám János Római Katolikus Iskolaközpont diákjai. A második helyen Ilyés Kun Ábel (Hám János Római Katolikus Iskolaközpont) és Urbán Fanni (Balcescu-Petőfi általános Iskola) végzett, a harmadik helyezett pedig Medza Réka, a búcsi Katona Mihály Iskola tanulója lett. A Kölcsey Ferenc Főgimnázium Szülői Bizottságának különdíját Rácz Roland kapta meg.

Bedőcs Imre fellépése

A B csoportban első díjas lett Doroha Liza (Túrterebesi Általános Iskola), a második helyezett a hajdúböszörményi Hodosan Dóra lett, míg a harmadik helyezettnek járó elismerést Maskulik Dávid kapta (Hám János Római Katolikus Iskolaközpont). A csoport különdíjasa lett a hajdúböszörményi Horn Mairin, aki a Kölcsey Ferenc Főgimnázium Szülői Bizottságának díját kapta, az egri Gáti Gábor és Sárvári Dániel a zsűri különdíját kapta meg, Hodosan Dóra helyezése mellett a LiterArt Egyesület díját kapta meg, Maskulik Dávid pedig a Szentgyörgyi Albert Társaság különdíjában részesült.

A legnagyobbak közül első helyezett a Református Gimnázium diákja, Vajas Petra lett, a nyíregyházai Oláh Gréta második, a szintén nyíregyházai Czegle Noémi pedig harmadik lett. Oláh Gréta a LiterArt Egyesület különdíját is megkapta, a veszprémi Palásthy István a Kölcsey Ferenc Szülőbizottságának különdíját, a nyíregyházai Horváth Mónika pedig Szejke Judit ajándékát kapta meg.

A különdíjasok között abszolút győztes volt a Kölcsey Ferenc Főgimnázium tanulója, Galiger Barbara. Ő kapta a Szatmár Megyei RMDSZ, a Szentgyörgyi Albert Társaság, a Kölcsey Ferenc Véndiákszövetség és a Kölcsey Ferenc Főgimnázium Szülői Bizottságának különdíját is. Az Ady Endre Társaság különdíjjal jutalmazta Ruszl Tamarát és Mészáros Klaudiát.

Galiger Barbarát elhalmozták különdíjakkal

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: