2009-04-13 14:05:18• hírek • MTI/AFP

Idén is lesz múzeumok éjszakája

Negyvenegy európai országból 2200 múzeum jelentette be részvételét a múzeumok május 16-ára kitűzött ötödik európai éjszakáján, és közülük minden második franciaországi lesz - közölte a francia kulturális minisztérium.

Tavaly csak Franciaországban másfél millióan éltek a lehetőséggel, hogy a szokottól eltérő esti és éjszakai időpontokban ingyen látogathatták a múzeumokat és gyűjteményeiket.

A kezdeményezés maga is Franciaországból indult 1999-ben és 2005-ben vált európai megmozdulássá. Az idei program célja Franciaországban "a múzeumok és az alkotás találkozása lesz", magában foglalja az élő előadásokat, a tudomány és a technika rendezvényeit is.

2009-ben először vesz részt a múzeumi éjszakán San Marino. A svájci Délémont-ban a látogató boszorkányper felelevenítésének lehet a tanúja, a svédországi Umeában kincsvadászatot rendeznek, Moszkvában performanszokat.

A Múzeumok éjszakájának fővédnöke az idén hatvanadik születésnapját ünneplő Európa Tanács, amely ebből az alkalomból megnyitja a nagyközönség előtt székhelyét, a strasbourgi Európa Palotát. A védnökök között lesz az UNESCO, az ENSZ nevelésügyi, tudományos és kulturális szervezete, amelynek párizsi székháza ugyancsak várja a vendégeket.

Múzeumok éjszakája Amsterdamban

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: