2013-10-21 16:12:57• hírek • Kocsis Zoltán

Hétfőn kezdődik a gigantikus zászlótartó rúd építése

A Szatmár Megyei Prefektúra szűkszavú tájékoztatása szerint hétfőtől elkezdik megépíteni a gigantikus zászlótartó rudat. A terv szerint az árbocnak december elsejére kell elkészülnie.

A közlemény szerint október 21-én, hétfőn munkatárgyaláson találkozott egymással Eugeniu Avram prefektus, Adrian Stef, a Szatmár Megyei Tanács elnöke, Dorel Coica, Szatmárnémeti polgármestere, Mircea Ardelean, az adóhivatal megyei vezetője, valamint az ötletgazda háborús veteránok képviselői. A megbeszélésen döntés született arról, hogy egy hét múlva, azaz október 28-án elkezdődnek a zászlótartó rúd építésének munkálatai. Az immár „csak" 48 méteres árbocnak december elsejére, Románia nemzeti ünnepére kell elkészülnie.

A gigantikus zászlótartó ötlete először 2011 augusztusában merült fel. Akkor heves viták mellett a városi tanács végül elfogadta a határozatot. Az RMDSZ ekkor egyfajta cserét ütött nyélbe: azzal, hogy megszavazta az árbocot, el tudta érni, hogy a Láncos-templom mögé ne Mihai Viteazul lovasszobra (amint azt egy korábban elfogadott határozat kimondta), hanem Rákóczi Ferenc mellszobra kerüljön.

Ezzel együtt a megalomán törekvést sokan támadták. Az első elképzelések szerint 90 méter magas lett volna a rúd, ezt azonban sikerült 60 méterere csökkenteni. Ekkor arról volt szó, hogy a zászló maga 100 négyzetméternyi lesz.

Az idő teltével aztán lassan elcsendesedett az ügy, egyre kevesebb szó esett róla - mígnem elérkezett az ősz és közeledtek a parlamenti választások. Ekkor a megyei tanács is megszavazott egy 60.000 lejes összeget, amellyel a zászlótartó építését kívánta támogatni. Ezzel nem tett mást, mint csatlakozott a városi tanácshoz, amely már jóval korábban jóváhagyta a 60.000 lejes támogatást. Igen ám, de az első becslések szerint a teljes beruházás 200.000 lej körüli összegbe kerül - a különbözetet az ötletgazdáknak kellett előteremteniük. Értesüléseink szerint ráadásul a végső verzió 260.000 lejbe kerül.

Ezt követően újabb „zászlócsendes" idők következtek, amit Coica azon nyilatkozata zavart meg, melyben elmondta: a Törökországból felajánlásként kapott rúd nem felel meg a technikai feltételeknek.

Szerettünk volna többet megtudni a tervekről és a kivitelezésről, ám Coica Radu Roca alpolgármesterhez irányított minket, ő viszont nem válaszolt telefonhívásunkra. Egyelőre tehát csakis annyi tűnik biztosnak, hogy október 28-án kezdődik az építkezés.

Szakemberek szerint legkevesebb öt méter mély alapra van szükség, számtalan elektronikus és más vezetéket kell áthelyezni. Mindez viszont nem tesz jót a Golescu híd melletti Romana tér forgalmának, amely a város egyik legforgalmasabb pontja. Az elgondolások szerint a következőkben ott tartanák majd a jelentősebb állami ünnepeket.

Nem tudni, ez lesz-e a legmagasabb zászlótartó rúd az országban, az viszont biztos, hogy Erdélyben nem ez lesz az első. A Beszterce-Naszód megyei Bethlenben 2010-ben állítottak fel egy 25 méteres árbocot (fotó középen), amelyre egy 20x16 méteres zászlót vontak fel. Az eseményről beszámoló bistriteanul.ro portál szerint akkor ez volt az ország legnagyobb zászlórúdja.

A tavaly decemberben aztán három Maros megyei település is követte a példát. Radnóton egy 22 méter magas árbocot állítottak, a zászló mérete pedig 9x6 méter. A Marosvásáthely közelében lévő Recsa faluban (ahol az ország egyik legnagyobb zászlógyára is működik) is meredezik az ég felé egy óriási árboc, valamint Marosludason szintén tavaly állítottak egyet (fotó lent). Utóbbiak méreteit nem találtuk, de biztosan nem közelíti meg Szatmárnémetiét.

A marosludasi zászló

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: