2013-08-20 12:40:14• hírek • Kocsis Zoltán

Idén is koszorúzással emlékeztünk államalapítónkra

Magyar nemzetünk szent ünnepén államalapító Szent István királyunkra emlékezve ezúttal is sokan gyűltek össze a Székesegyházban megtartott ünnepi mise alkalmából. Ezt követően a résztvevők elhelyezték a tisztelet és az emlékezés koszorúit a templom oldalában található Szent István szobornál.

„Szent István szilárd alapot teremtett egy olyan országnak, amelyben ezer éven keresztül éltek egymás mellett békésen nemzetiségtől, nyelvtől, vallástól függetlenül őseink. Azért kell tennünk nap mint nap, hogy ezer év múlva is így legyen", fogalmazott rövid ünnepi beszédében Szőcs Péter történész, városi tanácsos.

A koszorúzások sorát Nm. Ft Schönberger Jenő püspök és Ft. Hársfalvi Ottó általános helynök nyitotta, majd a Szatmár megyei RMDSZ részéről Pataki Csaba szenátor és Nagy Szabolcs, a Szatmárnémeti RMDSZ részéről pedig Kereskényi Gábor parlamenti képviselő és Nits János városi tanácsos folytatta. AZ RMDSZ parlamenti frakciójának tagjaként Erdei D. István parlamenti képviselő, a megyei tanács részéről pedig Riedl Rudolf alelnök is lerótta kegyeletét, amint tették azt egyházi és civil szervezetek, tanintézmények és maga a Szatmár.ro is. Az ünnep nemzeti imánk, a Himnusz eléneklésével zárult.

Talán kevesen tudják és érdemes lehet megemlíteni, hogy I. István királyt 980 augusztus 20-án temették el, öt nappal halálát követően. Közel egy évszázaddal később, 1083-ban I. László király (akit később szintén szentté avattak) augusztus 20-án avattatta szentté István királyt valamint kortársát és bizalmasát, Magyarország első püspökét, a Velencében született Gellért püspököt.

Koszoruzas from Szatmar.ro on Vimeo.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: