2019-11-15 14:41:13• hírek • közlemény

Idén is imát mondanak a szegényekért a Szent Erzsébet-szobornál

Idén is imát mondanak a szegényekért a szatmárnémeti Szent Erzsébet-szobornál, majd meleg ételt osztanak a város több pontján.

A szegényeknek, nehéz sorsúaknak van egy magyar védőszentjük, Árpád-házi Szent Erzsébet, akinek életpéldája a ma emberét is segítségnyújtásra indítja. Életét végigkísérték a segítségnyújtás megnyilvánulásai. Második gyermeke születése után, hálából 28 ágyas kórházat alapított, ahol maga is részt vett a betegápolásban. Az éhínségek, járványok idején kinyittatta az éléstárakat, a szegényeket élelmezte, önmaga pedig mértéktartóan élt. Assisi Szent Ferenc harmadrendjének tagjaként később egyszerű, szürke köntösben járt, a szegényeket szolgálta. Legendák kötődnek személyéhez, így az egyik szerint köntösében a kenyér rózsává változott, amikor férje már felelősségre akarta vonni a végletekig történő adakozás miatt. Ebből a csodából ihletődött a szatmárnémeti, Hildegárda templom bejáratával szemben tizenegy éve felavatott szobor alkotója is. A Szent Erzsébet szobor talapzatánál már hét éve, minden november 19-én imát mondanak a Szatmári Római Katolikus Egyházmegye hívei, segítő intézményeinek képviselői a szegényekért. Az általuk közvetíteni kívánt üzenet: nem hagyhatjuk magukra a nehéz sorsú testvéreket.


Idén november 19-én is a szoborhoz várnak mindenkit, aki közösséget érez a rászorulókkal, szegényekkel. Kedden délután kettőtől rövid előadás hangzik el, majd rózsákat helyeznek el a szobor talapzatán és együtt imádkoznak. A közel félórás rendezvény után az egyházmegye karitatív intézményei, lelkiségi- és segítő közösségei Szatmárnémeti négy pontján ételosztásba kezdenek: a Boldog Scheffler János Központ munkatársai a Toamnei utcán; az Egyházmegyei Caritas Szervezet képviselői a 14-es lakónegyedbeli Târnavei sétányon; az Egyházmegyei Kórházpasztorációs Iroda, az Egyházmegyei Pasztorális Iroda és a plébániai szeretetszolgálatok tagjai a Ion Ghica utcai szociális tömbházaknál; a Máltai Szeretetszolgálat Szatmári Kirendeltségének munkatársai pedig az Ostrovului utcai szociális tömbházaknál.


Szent Erzsébet emléknapján vagy egy ahhoz közeli napon egyébként a Szatmári Római Katolikus Egyházmegye minden esperességben megemlékezéseket és étel- vagy csomagosztást tartanak. A szatmárnémeti megemlékezést és ételosztást Magyarország Kormánya Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkársága támogatja.

 
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: