2018-07-14 11:48:08• hírek • Oszkó Viktória

Idén is becsengettek a véndiákoknak

Sokan külföldről tértek haza a már 27 éves hagyományra visszatekintő, minden évben megszervezett Véndiáktalálkozóra. A különleges esemény fénypontját jelentő osztályfelvonulást, a szalagtűzést és az emléklapok átadását megszokott módon idén is a Református Gimnázium udvarán valósították meg.

Számos osztály képviselői jöttek össze ebben az évben is, hogy méltó módon emlékezhessenek az együtt töltött iskolai évekre, és persze, hogy szórakozhassanak együtt két fergeteges napon át a volt osztálytársakkal és barátokkal. Sokan sajnos – főleg az idősebb korosztályt tekintve – nem vehettek már részt az eseményen, rájuk meleg és egyben fájó szívvel emlékeztek társaik.


Az első, és egyben legrégebben végzett bevonuló osztály képviselői ketten voltak, ők a 70. érettségi évfordulójukat ünnepelték. Utánuk sorra következett több kerek évfordulós csapat is, egyesek többen, mások kevesebben, mégis mindenki arcára ugyanaz a meghatódottság és boldogság ült ki.



A program az iskolák zászlóinak felszalagozásával folytatódott, majd Gönczy Gábor, a Véndiákszövetség elnöke ragadta magához a mikrofont, hogy megtartsa köszöntő beszédét.


„Ez itt egy olyan hely, ahol sokunknak valami elkezdődött, és még ma is tart. A mai gyors tempójú virtuális tengerben ez egy olyan ritka alkalom, amikor a gombok nyomogatása helyett kezet szorítunk egymással, átöleljük egymást, és a monitorok helyett egymás szemébe nézhetünk. Ez az az érzés, ami ünneppé teszi ezt a napot, hiszen ilyenből sajnos egyre kevesebb marad” – mondta a szövetség elnöke.


Póti Eduárd, a Református Gimnázium Igazgatója azt emelte ki beszédében, hogy mennyire fontos az, hogy egy-egy ilyen alkalommal milyen jelentősége van annak, hogy van időnk igazán találkozni egymással, őszintén megkérdezni egymástól, hogy vagyunk, nem pedig elrohanni a másik mellett, kicsit személytelenül, úgy, ahogy sokszor a hétköznapokban is tesszük.



Pataki Csaba megyei tanácselnök rövid köszöntője után Schönberger Jenő római katolikus megyéspüspök és Király Lajos református esperes ökumenikus imája következett, majd a délelőtt egy különleges pillanattal folytatódott; Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti polgármestere átada Tóth László matematikatanárnak a Szatmárnémeti Díszpolgára címet.


“A szatmári magyar oktatás több évszázados történelme során rengeteg kiváló pedagógus tevékenykedett a városunkban, de közülük is kiemelkedik és a legnagyobbak közé sorolható Tóth László matematikatanár, aki már aktív pályája során is legendává vált Szatmárnémetiben. Követendő példa lehet minden pedagógus számára, ezért is döntött úgy a Szatmárnémeti Városi Tanács 2018. április 26-án, hogy munkája elismeréséül a Szatmárnémeti Díszpolgára címet adományozza neki” – mondta a polgármester.


Kereskényi Gábor arról is beszélt, hogy mekkora jelentőssége van a szatmárnémeti magyar nyelvű oktatásnak. „Az együtt töltött évek és a közös jövő az, amelyben mi mindannyian hiszünk, mert magyar iskoláink padjai még most is megtelnek, ami garancia arra, hogy továbbra is lesznek szatmári magyar véndiákok, mi pedig azért dolgozunk, hogy megteremtsük ehhez az ideális feltételeket” – tette hozzá beszédében.



A véndiákok és a tanárok köszöntése után, az emléktábla megkoszorúzását követően kiállítások nyíltak az iskola tornatermében, de az érdeklődők könyvbemutatókon is részt vehettek.


A programok ezzel nem értek véget, éjszakába nyúló szórakozással kecsegtet az idei találkozó is. A részletes délutáni programleírást az alábbiakban olvashatják.


Délutáni programok:
18.30 Szopos Csaba: Atomerőművek
19.00 az Utcazene fesztivál beköltözik a Véndiáktalálkozóra: Band of StreetS fúvósok
19.45 A Ligeti Vándorkupa  győzteseinek díjazása
20.00 Röpike néptáncegyüttes műsora, táncház
20.45 Tombolasorsolás
21.00 Strangers együttes koncertje
22.00 Retro-koncert Vargáékkal és meglepetésvendégükkel
24.00 Búcsúdal








Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: