2009-08-04 15:33:50• hírek • Szatmár.ro

Idén is: Sziget!

Új, megújult és a már megszokott programhelyszínek változatos kavalkádjával várja - immár tizenhetedik alkalommal - látogatóit a Sziget. Lesz mínusz egyedik nap óriási Tankcsapda koncerttel, nulladik nap egy 10 órás koncertfolyammal az antirasszizmus jegyében, nemzetközi sztárok, a hazai élvonal, szenzációs utcaszínház és minden más, ami fülnek, szemnek ingere.

Nagy-szín-pad, Nagy-szín-pad!

Mínusz egy és nulla

Mint az már ismeretes, a mínusz egyedik napon a 20 éves Tankcsapda nagy születésnapi buliját tartja a Szigeten, egyedi fénytechnikával és direkt erre az alkalomra épülő színpadi díszletekkel. Míg tavaly a Sziget a magyar dal ügyének is helyt adott a fesztivált felvezető egyik napon (s a Magyar Dal Napja más formában és helyszíneken él ezentúl tovább), idén az antirasszizmus jegyében zajlik majd a nulladik nap, a Rock Against Racism - a már több mint 30 éve működő nemzetközi szervezet - szervezőivel karöltve. Bár még a program még alakulóban van, annyit el lehet árulni, hogy a tíz órás monstre-koncerten a hazai rockélet dicső múltjának és ígéretes jelenének képviselői adják egymásnak majd a színpadot, nemzetközi sztárfellépőkkel fűszerezve a sort.

Fesztiválnapok - sztárözönnel

Az idei évtől már vegytiszta nemzetközi színpadként várja közönségét a Sziget Nagyszínpada. Az öt nap alatt huszonöt külföldi sztár lép majd itt fel. Itt kell megjegyezni, hogy a magyar zenekarok nem száműzve lettek, hanem egy ún. magyar nagyszínpadot állítanak fel a szervezők, ahol a hazai élvonal több reprezentánsa is egy nekik méltó helyen léphet majd fel.

Minden idei nagy európai fesztivál kívánságlistájának első helyén egy olyan ifjú hölgy szerepel, aki nem megosztja a közönséget, hanem egyesíti, azért, mert annyira vonzó, annyira cool, annyira tud énekelni, és még annyi minden mást is tud. Ő Lily Allen, aki az idei Sziget első napjának sztárfellépője. Őt előzi meg aznap a U2-t a No Line On The Horizon világkörüli turnéján kísérő, glasgow-i székhelyű, északír zenekar, a Snow Patrol. Előttük melegíti be a küzönséget a spanyol Ska P, akiket a Nouvelle Vague vezet fel. Az első fesztiválnap első fellépője a Nagyszínpadon az I am X lesz. Csütörtök a második fesztiválnap, amikor az esti sztár a Fatboy Slim lesz, aki idén szintén ötödik stúdió-albumával rukkolt elő. Norman Cookot a Bloc Party előzi meg aznap a Nagyszínpadon. Előttük a több tucat platina és aranylemezt megjelentető, kultikus düsseldorfi punk zenekar, a Die Toten Hosen lép fel, őket vezeti fel a The Ting Tings, s legkorábban a balkáni r'n'b királynője, Miss Platnum lép augusztus 13-án a Nagyszínpadra. Augusztus 14 péntek: a hétvége első napja, amikor az estét a legújabb, sorban az 5. stúdióalbumukkal szerte a világban óriási sikerrel szereplő The Prodigy zárja majd. Előttük a Pendulum, korábban a Primal Scream és legkorábban a Haydamaky lép fel ezen a napon. Szombaton a Placebo az esti sztár, s korábban sem kisebb fellépő, mint a világ egyik legnépszerűbb alter rock zenekara, a többszörös BRIT zenei díjas Manic Street Preachers lép majd fel. És a még korábbi sávokban aznap a Nagy Britannia extravagáns acid-rave-sc-fi punk-funk zenekara, a Klaxons, előttük az Editors és a legkorábban - szintén az Egyesült Királyságból érkező The Subways lép majd fel. És az utolsó Sziget napon újra együtt a Faith No More, ők headliner sztárjai a Sziget vasárnapjának. A co-headliner aznap minden idők egyik legsikeresebb punk zenekara, az old school szemtelenségekkel ötven millió lemezt világszerte elpasszoló kaliforniai The Offspring lesz. Idén májusban megjelenő új albumával érkezik a Szigetre Nagy-Britannia egyik legjobb koncert zenekara, a Maxïmo Park. Előttük lép fel majd a Danko Jones és a Sziget utolsó napján a Nagyszínpad első zenekara a finn Disco Ensemble lesz majd.

 

Patinás és új csillagok a Világzenei Nagyszínpadon

Tízéves fennállását nagy erőbedobással ünnepli a Világzenei Nagyszínpad: még soha nem rukkolt elő annyi friss produkcióval, mint 2009-ben. A legnépszerűbb előadókat tekintve az arizonai Calexico magyarországi debütálása az egyik alapvető szenzáció: ennek a tízéves zenekarnak a stílusára egyaránt jellemző az indie-rock, az alternatív country és a texasi mariachi muzsika. Először lép fel hazánkban a kongói So Kalmery is, aki a közép-afrikai stílusokból, a reggae-ből és a gitáralapú tánczenéből teremtett egyedülálló stílust „brakka" néven. Észak-afrikai és spanyol ízek keverednek a már kultikusnak számító barcelonai kollektíva, a 08001 elektronikus alapú zenéjében, míg a francia-algériai Speed Caravan alighanem minden idők legsebesebb és legradikálisabb arab lantzenéjét alkotta meg. Ugyancsak a legújabbak közül való az olasz Figli Di Madre Ignota, melynek rézfúvós „spagetti Balkánja" a fesztivál egyik legpörgősebb bulijának ígérkezik, és Vieux Farka Toure, aki három évvel ezelőtt tűnt fel a mali blues színterén - éppen abban az évben, amikor legendás édesapja, Ali Farka Toure meghalt. De természetesen a visszatérő nagy nevekben sem lesz hiány. Az Orquesta Buena Vista Social Club tagjai között újra hallhatjuk Guajiro Mirabalt, Jesus Ramost és Manuel Galbánt, aki pedig a roots-reggae-re vevő, azt az elefántcsontparti Tiken Jah Fakoly dobja fel. Új albummal érkezik a rai-király Khaled, az utóbbi évek egyik legsikeresebb mali produkcióját jegyző Amadou & Mariam, a rezes talpalávalók híveinek pedig a New York-i Frank London és a szerb Boban Markovic együtteseinek közös produkciója, a Brotherhood Of Brass ígér pörgős perceket. És ez még mind semmi! Itt lesz a tavalyi Sziget egyik legemlékezetesebb koncertjét adó francia N&SK a maga ellenállhatatlan sanzon-ska csapásaival, a klezmert elektronikus tánczenével ötvöző angol Oi Va Voi és a korzikai polifonikus éneklést újraértelmező, ellenállhatatlan Zamballarana is. Mindemellett természetesen nem kevésbé figyelemre méltó a hazai kínálat sem! A Világzenei Nagyszínpadról elmaradhatatlan Besh o droM éppúgy nem igényel bemutatást, mint Palya Bea, vagy a magyarországi etnorockot felfrissítő Napra együttes, nem beszélve a Csík zenekar alternatív rock-feldolgozásairól. Két unikális koncertre is sor kerül: a Muzsikás az amerikai Woven Hand együttessel garantál súlyosan katartikus estet; és az sem lesz mindennapi élmény, amikor Bereczki Csaba Életek éneke című zenés dokumentumfilmjének erdélyi magyar, román és cigány muzsikusai lépnek a színpadra, hogy megmutassák, mi fán terem „az erdélyi Buena Vista"...

Egyesült az A38 és a Wan2

Idén összebútorozik a Sziget legnagyobb koncertsátra, a sok éve, rengeteg világsztárt felvonultató és hatalmas sikerrel működő wan2 és a tavaly első ízben, de szintén nagy sikerrel szereplő A38 Színpad. A fúzió érthető, hiszen a két színpad, illetve az A38, mint klub zenei felhozatala és nyitottsága egymásért kiáltott. Így a szervezők összegyúrják kifinomult ízlésüket, hogy az eddigieknél is sikeresebb programot állítsanak össze. S amit már tudhatunk: fellép majd a White Lies, sztárfellépői között köszönthetjük továbbá a trip-hop legendárium leghíresebb alakját, Adrian Thaws-t, aki Tricky művésznéven vált világhírűvé a kilencvenes évek közepén. A 17. Sziget sokszínű világzenei felhozatalát erősíti - de az A38-WAN2 színpadon - a barcelonai Muchachito Bombo Infierno. Squarepusher álnév alatt tízéves pályafutása során tizenkét albumot megjelentető brit elektro művész, Tom Jenkinson is készül meghódítani a 2009-es Sziget közönségét. Elektro vonalon támad a többnyire világzenei produkcióiról híres Blasted Mechanism. A portugál kísérleti elektro rock zenekar Szigetes koncertje a rock-, a világ- és az elektrozene rajongóinak egyaránt különleges szórakozást ígér. Idén augusztusban nálunk tombol majd a kifulladásig tartó ska-partyk specialistája, a Matatu zenekar is. Az idei fesztiválon lendületbe hoz majd mindenkit Lengyelország kedvenc bébiételétől nevét kölcsönző, lágy drum'n'bass hullámaival hódító Miloopa. Fellép még a januárban bemutatkozó lemezét, Wait for Evolution címmel megjelentető, klasszik gitár rock zenekar, a holland De Staat és Spanyolországból érkezik a La Troba Kung Fú.

Egy régi-új helyszín: a Rock Színpad

A megújult Sziget egy amolyan régi-új színpada lesz, meglehetősen színes programmal, amelyben hazai és nemzetközi zenekarok lépnek majd fel metal, punk, hard core, pop-rock, hard rock, blues, indie rock műfajban. A helyszín a tavalyi metal sátor méreteit és helyszínét örökli meg. A 2009-es Szigeten lép fel először Magyarországon a Hot Hot Heat-tel, a Death Cab for Cutie-val és a Blonde Redhead-del rokon ausztrál indie rockzenekar, a bemutatkozó albumát 2007-ben In the Midst of This címen megjelentető Expatriate. Legújabb, Coma Chameleon címmel 2008-ban megjelent lemezét is elhozza az idei Sziget közönségének az egyik legnépszerűbb német punk rock zenekar, az ibbenbüreni Donots. A Blasted Mechanism mellett újabb kosztümös őrület támad a Szigetre az amerikai Gwar együttes alakjában idén nyáron. A Gwar semmihez sem hasonlítható, heavy metállal kísért szigetes vizuál orgiáján a szigetlakók akár Paris Hiltonnal, George W. Bushsal, Osama Bin Ladennel, O.J. Simpsonnal és Michael Jacksonnal is összefuthatnak, vagy végigizgulhatják a Phallus in Wonderland varázslatos történetét a világ legőrültebb metál zenekarának előadásában. A magyar közönség 2009-ben az idei Szigeten újra találkozhat az egykor Nazipenis nevén karneváli tréfaként útjára induló, aztán a hard rockot Turbonegro néven forradalmasító norvég zenekarral. A 17. Szigeten rombol fergeteges metál hajráival az ötödik stúdióalbumán dolgozó, Type O Negative-val és Athraxszal rokon brooklyn-i heavy metal együttes, a Life of Agony. Az idei fesztivál punk palettáját színesíti a hazájában Stockholm Syndrome című albumával 2002-ben Grammy díjat nyert svéd újhullámos glam punk zenekar, a Backyard Babies. S a Brujeria - negyedik lemezén dolgozva - újabb zenei offenzívával készül csapást mérni a metál zenei színtérre.

PARTY ARÉNA: BŐVÜLT PROGRAMKÍNÁLATTAL

idén a szervezők úgy döntöttek, hogy a Party Aréna megasátrát, melyben csak este 11-től indult meg az élet, idén már az esti órákban élő produkciókkal töltik fel. Ezzel egyrészt számos fellépőnek tudnak a korábbinál jelentősebb befogadóképességű programhelyszínt biztosítani, másrészt az Aréna professzionális technikáját is jobban ki tudják használni. Ennek jegyében a korai sávban a Coldcut elektros képzelgései is hatalmukba kerítik majd az idei Sziget közönségét. S az év legjobb hetéből nem maradhat ki a french elektro műfaja sem, amely most a 2002-ben legjobb dj brigádnak választott, Birdy Nam Nam néven futó, turntable játékosokkal rázza fel a szigetlakókat.

És persze, mint a korábbi években, az Aréna megasátra a műfaj legnagyobb sztárjait vonultatja fel idén is. A világ leghíresebb svéd dj-je, a Call on Me című számmal minden létező slágerlista csúcsát meghódító Eric Pryzd irányításával lendül mozgásba a Party Aréna teste az idei Szigeten. Idén harminc éve, hogy a nyolcvanas-kilencvenes évek nagy-britanniai house forradalmának legnagyobb alakja, Paul Oakenfold elkezdett lógni a popkultúra hőseivel. Lemezmixer tehetségét a londoni születésű Paul Oakenfold olyan figurákkal és legendás formációkkal az oldalán fejlesztette tökélyre, mint a Happy Mondays, a New Order, a U2, Snoop Doggy Dogg. Simply Red, Steve Osborne, stb. egészen a lap aljáig. Paul Oakenfold a Szigetre új albumával, a Pop Killer-el érkezik. A Sziget a clubkultúra legnagyobb djinek ad otthont idén, így nem maradhat ki a nyári lemezlovas balhéból a világ első számú clubinformátora, Pete Tong sem, akinek Radio One-os Essential Selection című műsorát 12 millióan hallgatják a világon hetente. Pete Tong legutóbb tavaly kápráztatta el a magyar közönséget a budapesti metróban tartott exkluzív partyjáva. Grooverider, alias Raymond Bingham, brit drum and bass producer és DJ, kit sokan a drum and bass ősatyjának tartanak, valamint szintén ugyanezen zenei stílus alapembereként és kultikus figurájaként számontartott Dillinja is tiszteletét teszi idén a Szigeten. És nem utolsó sorban itt lesz Armin van Buuren, aki 2007-hez hasonlóan, 2008-ban is megszavazták a világ legjobb DJ-jének a brit DJ Mag magazin Top 100 DJ szavazásán.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: