2011-05-18 23:10:12• hírek • Kocsis Zoltán

Falcao feltörte a bragai betont

A Braga csapata az idén minden második meccsén kapott csak gólt a labdarúgó Európa-ligában: mivel az elődöntő visszavágóján a Benfica nem tudta bevenni a kapujukat, törvényszerűen a Portónak nem tudtak ellenállni. Falcao gyönyörű fejese pedig eldöntötte a futballtörténelem első portugál házidöntőjét valamely európai kupában.

Akár Copa Sudamericanának is beillett volna a találkozó, hisz a két együttes kezdő tizenegyében nem kevesebb, mint 13 dél-amerikai játékos kapott helyet, közülük kilenc brazil: többek között mindkét kapus és mindkét csapatkapitány. Igaz, e két tisztséget a Portónál egyaránt Helton tölti be, aki pontosan a meccs napján ünnepelte 33. születésnapját. Ott volt a „sárkányok" csapatában a román válogatott Cristian Sapunaru és az első európai tapasztalatait a Kolozsvári CFR-ben megszerzett Alvaro Pereira is.

Ígéretesen, amolyan latinosan indult az összecsapás, a 4. percben a bragai Custodio veszélyeztetett először, majd egy pazar szóló után Hulk - ám ő is kapu mellé lőtt. Ezt követően azonban alaposan visszavettek a csapatok, a Braga nagyon vigyázott minden lépésére és ellenfelére is, a Porto pedig nem tudott mit kezdeni ellenfele betonvédelmével és saját mezőnyfölényével. Néhány kemény belépő és egy kis lökdösődés mellett azért a csapatok, elsősorban Hulk illetve Alan révén, azt is megmutatták, hogy pazarul is tudnak futballozni, csak nem, hogy akarnak és főleg, hogy mernek is.

Amikor aztán már mindenki elkönyvelte, hogy a halálosan unalmas első félidő után már csak jobb jöhet, a Porto labdát szerzett a középpályán, Guarin remekül ívelt középre, Falcao elszakadt a védőktől - Paulao és Rodriguez lemaradt - és a hálóba fejelte a vezető találatot.


A Porto a Braga fölé nőtt - igaz, nem sokkal fotó: uefa.de
A Porto a Braga fölé nőtt - igaz, nem sokkal fotó: uefa.de


Kevésen múlott, hogy a kék-fehérek előnye gyorsan elszálljon, kevéssel a második félidő kezdete után ugyanis a csereként beálló Mossoró lopta el a labdát Fernandótól, ám egy az egyben Helton kapusba lőtt. Agresszíven és határozottan kezdett a Braga, ám ez körülbelül negyed óráig tartott és minden eredmény nélkül maradt. Ismét leült a meccs, ami pedig külön csalódást keltett, hogy a Porto teljesen ráült kevéske előnyére. Ám mivel a Braga nagyon kevés veszélyt jelentett, ez is belefért. Bár több lövés már nem talált el egyetlen kaput sem, (Pereira lemaradt egy beívelésről, Belluschi pedig kapu fölé lőtt), némi dráma maradt a végére: a 94. percben hiába ment fel Artur kapus, csúsztatása semmilyen problémát nem okozott Helton kollégának.

Az utóbbi évek legeseménytelenebb európai kupadöntőjét tehát egyetlen gólocskával a Porto nyerte. Megérdemelten, ha az egész sorozatban nyújtott produktumát tekintjük, ám a fináléban csak játékosaik egyéni klasszisával nőtt a Braga fölé.

A Porto 1987 (BEK), 2003 (UEFA-kupa) és 2004 (BL) után történelme negyedik európai kupasikerét aratta, André Villas Boas pedig a maga 33 évével minden idők legfiatalabb olyan trénere lett, aki európai kupát tudott nyerni. Folytatódott a román futballisták nagy sorozata is, lévén Razvan Rat (2009-ben UEFA-kupa siker a Sahtarral) és Cristian Chivu (2010, BL-siker az Interrel) után Sapunaru emelhetett magasba egy európai trófeát.

Európa-liga, döntő:
Porto - Braga 1-0

gól: Falcao (44.)
FC Porto: Helton - Cristian Sapunaru, Rolando, Nicolas Otamendi, Alvaro Pereira - Fredy Guarin (Fernando Belluschi, 73.), Fernando, Joao Moutinho - Hulk, Radamel Falcao, Silvestre Varela (James Rodríguez, 79.)
Braga: Artur Moraes - Miguel Garcia, Paulao, Alberto Rodriguez (Kaká, a szünetben), Silvio - Custodio, Hugo Viana (Mossoró, a szünetben), Vandinho - Alan, Lima, Paulo Cesar

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: