2014-08-13 17:41:16• hírek • Szatmár.ro

Idén eddig 2662 potyautast buktattak le a Transurban ellenőrei

Főleg a fiatal generáció tagjai azok, akik nem vesznek jegyet és emiatt fülön csípik őket az ellenőrök - tájékoztatta a Szatmár.ro-t Chis Ionel, a tömegközlekedési vállalat ellenőreinek vezetője. Ennek megfelelően a nyári vakációban kevesebb a lebuktatott bliccelők száma is.

A Transurban buszain kora reggeltől késő estig járnak az ellenőrök: hol párban, hol egyedül, de a helyi rendőrségek vagy egy-két csendőr kíséretében. Sok esetben kell a segítség, ugyanis vannak utazók, akikről miután kiderül, hogy jegy vagy bérlet nélkül utaznak, botrányokozással próbálják megúszni a helyzetet. Persze ez szerencsére ritkán fordul elő, a gyakoribb az, hogy a bliccelő vállalja a következményeket és vagy megváltja helyben a kisebb büntetésnek számító 20 lejes jegyet, vagy ha erre nem hajlandó, megkapja a 100 lejes pénzbüntetést.

Utóbbi eset fordult elő gyakrabban a 2014-es év első hét hónapjában: 1945 személy kapott 100 lejes pénzbüntetést, amit ha 48 órán belül befizet 50 lejre mérséklődik. Az ellenőr 20 lejes jegyét 708-an vették meg, így jön össze a 2662-es bliccelőszám. Chis Ional statisztikái szerint a csendőrséggel 17 közös akciójuk volt, a helyi rendőrség pedig 12 alkalommal társult az ellenőrökhöz.

Molnár Csaba, a Transurban technikai igazgatója szerint a 70 éven felüli nyugdíjasok rendszeresen kiváltják a bérletet hónap elején: ismerik és betartják a játékszabályokat. Nem úgy mint a diákok! Iskolaidőben ugyanis a legtöbb a bliccelő: a diákok főleg reggel próbálják megspórolni a jegy árát.

A potyautasok száma az előző év ezen periódusához képest enyhén nőtt, tavaly az első hét hónapban 2535 jegy nélküli utas bukott le. 2013-ban a teljes évet figyelembe véve 4482 személyt kaptak el az ellenőrök - közülük 3286 kapott 100 lejes pénzbüntetést és 1196-an vették meg a 20 lejes buszjegyet.

Pedig a buszbérlet nem tűnik drágának: diákok számára 33 lejbe kerül és minden vonalra érvényes. A felnőtteknek 65 lejt kell fizetniük a minden Transurban-útvonalra érvényes havi bérletért. Az egy útra szóló jegy egyébként 2 lejbe kerül, a mindkét végén felhasználható, két utazásra szóló jegy 4 lej. Azok a nyugdíjasok, akik még nem töltötték be a 70. évetévüket 1 lejért válthatnak egy utazásra szóló jegyet, a két utazásra szóló pedig értelemszerűen két lejbe kerül számukra.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: