2011-01-21 09:29:03• hírek • MTI

Idén Schengen a cél

Romániának továbbra is a schengeni övezethez való csatlakozás marad az egyik fontos célkitűzése 2011-ben - jelentette ki csütörtökön Traian Basescu román államfő a bukaresti nagykövetek előtt tartott beszédében, ismét elutasítva, hogy Romániát hátrányos megkülönböztetésben részesítsék.

Basescu a bukaresti megbeszélésen megismételte országa álláspontját, miszerint be kell tartani azokat a szabályokat, amelyeket egy olyan, demokratikus államok alkotta szövetség fogadott el, mint amilyen az Európai Unió. A román államfő ezzel arra utalt, hogy Németország és Franciaország ellenzi Románia és Bulgária tavaszra tervezett schengeni csatlakozását, a korrupció elterjedtségére hivatkozva.

Ugyanakkor Románia szerint az igazságszolgáltatás figyelemmel követésére vonatkozó ellenőrzési mechanizmus - amely az igazságszolgáltatási rendszer javítására és a korrupció visszaszorítására irányul - nem tartozik a schengeni csatlakozási feltételek közé az EU és Románia között megkötött szerződések értelmében.

A román államfő arról biztosította a nagyköveteket, hogy Románia is ugyanolyan mértékben érdekelt a schengeni övezet határainak biztonságossá tételében, mint a többi EU-tagállam. Bukarest szerinte már most teljesíti a megszabott technikai feltételeket. A román államfő szerint semmi sem támasztja alá azokat a feltételezéseket, amelyek szerint Románia a schengeni övezet tagjává válásával jelentős kockázatot jelent az illegális bevándorlás növekedése szempontjából.

Basescu beszédében kitért egyebek között az Egyesült Államok által tervezett rakétavédelmi rendszerre, amelynek egyes elemeit Romániába telepítenék. Megismételte, hogy a biztonság terén továbbra is Washington marad Bukarest stratégiai partnere, és 2011-ben véglegesíteni szeretnék a rakétavédelmi rendszer telepítéséről szóló megállapodást, amelyről tavaly kezdődtek meg a tárgyalások. A tervek szerint ballisztikus rakéták megsemmisítésére alkalmas elfogórakétákat telepítenének Romániába, az amerikai rakétavédelmi rendszer részeként.


Basescu nagykövetekkel talákozott
Basescu nagykövetekkel talákozott


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: