2012-09-19 15:37:43• hírek • Kocsis Zoltán

Idén 5,5 millió lejbe kerül Szatmár megyében a tej és kifli

Két nap késéssel, szerdától már valamennyi Szatmár megyei elemi és általános iskolás megkapta a törvény által előírt tej és kifli adagját, jelentette ki sajtótájékoztatója keretein belül Adrian Stef, a Szatmár Megyei Tanács (MT) elnöke.

A hétfőn kezdődött tanévben 39.600, I-VIII osztályos iskolás jogosult a tej-kifli program szolgáltatásaira. Mindez összesen 5.500.913 lejbe kerül, amely összeget a kormány biztosítja. Ezen összegből 1,8 millió a tejtermékek árát fedezi, a fennmaradó 3,7 millió pedig a péksüteményét.

A még a Csehi Árpád vezette MT az előző években azt a módszert alkalmazta, hogy a rendelkezésére biztosított pénzösszeget a tanulók számának függvényében leosztotta az önkormányzatoknak. Így azok helyben intézték a licitet, a gyerekek számára pedig garantált volt a friss termék. Noha a rendszert egyre több megye kezdte alkalmazni, egy idei kormányrendelet ismét elrendelte a központi licitálást. Mindez, amellett, hogy veszélyezteti a termékek frissességét, a kis helyi termelőket is hátrányosan érinti, és a nagyobbakat favorizálja.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a Közbeszerzéseket Vizsgáló Országos Hatóság késlekedései miatt az MT csak későn tudta aláírni a szerződéseket a versenytárgyaláson győztes cégekkel. Ezért úgy döntöttek, kötnek egy 14 napos előszerződést, azért, hogy a gyerekek minél gyorsabban hozzájussanak a tejhez és a kiflihez. A pékárú licitjét a Varga Quatro és a Mircea Blaga cégek alkotta társulás nyerte meg, a tejet pedig a Temes megyei Simultan szállítja majd. A szerződés szerint egy kifli 0,25 lejbe, egy tejtermék pedig 0,52 lejbe kerül majd. A törvény által előírt legfelsőbb árhatár a péksütemény esetében 0,32 lej, a tejtermék esetében pedig 0,62 lej.

Stef felszólította az iskolák vezetőit, azonnal jelezzék, amennyiben nem megfelelő minőségű terméket kaptak. Felhívta a figyelmet arra is, hogy igény és szükség esetén glukóz-és laktátmentes termékek szolgáltatására is van lehetőség.

Szintén a gyerekek élelmezésével kapcsolatos információ, hogy az uzsonnaprogram keretein belül előírt gyümölcs beszerzésére már elindult a közbeszerzési eljárás. A törvény szerint a tanév száz napjában jogosultak a gyümölcshöz a gyerekek.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: