2010-07-27 10:26:11• hírek • Kocsis Zoltán

Letaszítanák a Zenitet a zenitről

Az Urziceni az esélytelenek nyugalmával fogadhatja az orosz sztárcsapatot.

Két év után lehetne ismét két román gárda a labdarúgó Bajnokok Ligája csoportkörében, ám reálisan tekintve kevés az esély arra, hogy a bajnok Kolozsvári CFR-t az ezüstérmes Urziceni is kövesse az eldorádóba. Ennek oka pedig a csúcsra járatott Zenit Szentpétervár. Aki pedig szeretné megnézni a találkozót, annak csalódnia kell: miközben Steaua és a Dinamo valamennyi barátságos meccsét képernyőre tűzik, addig e BL-selejtezőt egyetlen társaság sem tartja közvetítésre méltónak.

A Ialomita megyei városka csapata a tavaly minden idők legjobb román szereplését produkálta azzal, hogy két győzelmet aratott és nyolc pontot gyűjtött, a továbbjutása pedig csak az utolsó fordulóban, Stuttgartban esett kútba. Bár a keret szinte semmit sem változott azóta, a kék-fehéreknek csekélyek az esélyeik, hogy ezúttal is a csoportkörig jussanak - a tavaly bajnokként nem kellett selejtezniük.

A veterán Neaga nem tűnik komoly erősítésnek, Petre Marin, a maga 37 évével megbízható teljesítményt képes nyújtani, ám eddig sem a védelem volt a gárda gyenge pontja, támadásban viszont a francia Maurice Dalé még nem bizonyított. Az Urziceni ráadásul nincs is bombaformában: eddigi két tétmeccsén csak két döntetlenre volt képes. Igaz, mindkétszer idegenben, Kolozsváron és Targu Jiuban volt fellépése. Ugyanakkor a BL-ben sem hazai pályán szerepel, a tavalyhoz hasonlóan ezúttal is a Steaua stadionjában rendezik hazai meccseiket.


Ezúttal is az esélytelenek nyugalmával léphet pályára az Urziceni
Ezúttal is az esélytelenek nyugalmával léphet pályára az Urziceni


Ennél is nagyobb gond azonban az ellenfél, a Zenit Szentpétervár kiléte. A 2008-as UEFA-kupa győztese idén még veretlen a tavasz-ősz rendszerű orosz Premjer Ligában, 14 meccsből 11-et nyert meg, utóbbi hetet pedig zsinórban. Utoljára 2009 október 13.-án hagyták el vesztesen a pályát az azóta már megszűnt FK Moszkva ellen.

Összehasonlításképpen a mértékadó transfermarkt.de a román gárda keretének értékét 24.675.000 euróra taksálja, míg az oroszokét 127.850.000 -ra. Ami nem csoda, hisz egyedül a portugál válogatott Danny-ért 30 millió eurót fizettek 2008-ban, míg néhány napja 12 milliót pengettek le a Rubin Kazanynak Alexander Bukarovért. Rajtuk kívül olyan klasszisok alkotják az együttest, mint a portugál Fernando Meira, az olasz Alessandro Rosina, a szerb Danko Lazovics, míg Malafejev, Anjukov, Sirokov, Bisztrov, Denyiszov vagy Fajzulin rendre ott vannak az orosz válogatott keretében. Rajtuk kívül a jelenleg sérül Krizanac horvát, Hubocan szlovák, Lombaerts belga, Sirl cseh, Huszti pedig magyar válogatott.

Ami Huszti Szabolcsot illeti, a magyar szélső vélhetően nem a kezdőben kap szerepet kedd este Bukarestben: az idén kilenc bajnokin kapott lehetőséget, ám mindössze kétszer volt kezdő, hétszer be, kétszer pedig lecserélte Luciano Spalletti vezetőedző, aki olasz létére inkább a támadást, mint a taljánoktól megszokott kőkemény védekezést favorizálja.


Két éve UEFA-kupát nyert a Zenit
Két éve UEFA-kupát nyert a Zenit


Kedden további öt találkozót rendeznek a BL harmadik selejtezőkörében, ezek közül pedig kettőnek van magyar, egynek pedig román vonatkozása. A brazil származású magyar válogatott Leandro csapata, a ciprusi Omonia Nicosia az osztrák kirakatcsapatot, a Salzburgot fogadja, míg Juhász Roland és az Anderlecht toronymagas favoritként utazik a walesi The New Saints otthonába. Florin Bratu és a bolgár Litex Lovecs kiegyenlített párharc elé néz a szlovák Zsolna ellenében.

Keddi program:
Urziceni - Zenit Szentpétervár 20.30
Omonia Nicosia - Salzburg
Dinamo Kijev (ukrán) - Gent (belga)
Sparta Prága (cseh) - Lech Poznań (lengyel)
TNS - Anderlecht

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: