2007-12-18 16:12:03• hírek • Szatmar.ro

Kutyákon végzett esztétikai műtétek

Korábban más célt szolgált a fül- vagy farok levágás, ma már esztétikai okokból alkalmazzák.

Régebben a munkakutyákon kezdtek el csonkításokat végrehajtani, hogy néhány testrészük ne gátolja őket a feladatuk végzése közben, ma már a legtöbb beavatkozásra azért kerül sor, hogy megfelelő esztétikai hatást érjenek el. Rovatunk e heti számában Dr. Molnár Zsolt állatorvossal az esztétikai műtétekről beszélgettünk.

Korábban a dobberman, boxer fajta kutyákat munkakutyákként használták, és azért kezdték el a fülüket csonkítani, hogy az ne akadályozhassa őket. Bár ma már nem ilyen célra tenyésztik, a fülcsonkítás megmaradt, hiszen a felálló hegyes fül jobban illik a fejformájukhoz. A füllevágást 2 vagy 3 hónapos korban végzik, teljes altatás alatt, így csupán a műtét után a gyógyulási szakasz jár fájdalommal.

Az egyes fajták farkcsonkítása vagy kurtítása ma is szükségszerű, úgy a munkakutyáknál, mint vadászkutyák esetében is, hiszen zajt csaphatnak vadászás közben a bokorban bujkálva. Farkcsonkításról akkor beszélünk, ha csupán annyit hagynak meg ami éppen eltakarja az állat végbélnyílását. Kurtítás esetében a farok felétől vagy egyharmadától válnak meg. A farklevágást 3, 4 vagy 5 napos korban végzik, mivel ekkor még az idegrendszer fejlődési szakasza nincs kifejlődve, ezért csak a bőr levágása okoz fájdalmat. Ilyen korban szoktak a farkaskörömtől is megszabadulni, amely idővel járási problémákat idézhet elő.

A szem formájának változtatása is esztétikai beavatkozásnak számít, néhány fajta esetében a szemre rátelepedő bőrt kell eltávolítani, hogy a kutya látását ne zavarja, más fajtáknál éppen a  lecsüngő szemhéjat varrják fel, hogy ne alakuljon ki kötőhártya gyulladás.

Országoktól függően a törvény előírja az állatokon végzett esztétikai műtétekre vonatkozó szabályokat, Németországban például tilos a fentiekben említett műtétek elvégzése.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: