2012-06-06 11:27:50• hírek • Kocsis Zoltán

Olic kidőlt, Jelavicban bíznak a horvátok

Az 1998-as világbajnokságon megszerzett bronzéremmel üstökösként robbant be Horvátország az európai labdarúgásba. Noha azóta nincsen Boban, Boksic, Suker vagy Asanovic, a sakktáblára emlékeztető mezben játszó horvátok  ott tudtak ragadni a kontinens jó válogatottjai között. Négy évvel ezelőtt továbbjutottak a csoportból, ám ez most iszonyú nehéz lesz. A C csoport tagja ugyanis a legutóbbi két világbajnok, Olaszország és Spanyolország is. És az íreket sem lehet leírni.

Horvátország egyszer már kiszúrt az olaszokkal. Tíz évvel ezelőtt, a dél-koreai - japán világbajnokság második csoportkörében 2-1-re legyőzték a taljánokat. A győztes gólt az az Ivica Olic szerezte, aki most egy héttel a torna előtt megsérült és nem lehet ott az EB-én. Az egy évtizeddel ezelőtti csapatból ott van viszont Josip Simunic - mint ahogy a másik oldalon is Gianluigi Buffon az egyedüli „túlélő".

Slaven Bilic szövetségi kapitány legnagyobb gondja  Olic kiesése. A Bayern München csatárát végül meglepetésre nem aMladen Petriccsel vagy Ivan Klasniccsal helyettesítette, hanem az ukrán Dnyipro csatárával, Nikola Kalinici-csal. A szurkolók azonban elsősorban Nikica Jelavicban bízhatnak. Noha Mario Mandzukic is egészen jó szezont futott a Wolfsburgban (tucatnyi gólig jutott), Jelavic mérlege az övét is alaposan fölülmúlja: az ősszel 15 gólig jutott a Glasgow Rangers színeiben, tavasszal pedig már az Everton kék mezében rámolt be 9 gólt. Ezzel szemben válogatottbeli mérlege nem túlságosan biztató: 18 meccsen csak kétszer volt eredményes.

Itt jöhet viszont a képbe Eduardo. A brazil származású ék 2007-es lábtörése óta nem találja régi formáját. Legalábbis klubszinten, mivel a válogatottban 45 meccsen 22 találatnál tart. Elsősorban bennük, valamint a Luka Modric, Nico Krajncar, Ivan Rakitic középpályássorbab  bízhatnak a horvátok. A gond csak az, hogy ez a három remek középpályás nehezen fér meg egymás mellett a pályán.

Ha a Darijo Srna, Simunic, Gordon Schildenferld, Vedran Corluka felállású védelem hozza a jó formáját, Bilic pedig kitalál valami taktikai receptet, hogy mindhárom ásza egyszerre a pályán lehessen a középpályán, akkor Horvátország meglepetést is okozhat. Ezzel szépen búcsúztatnák Bilic mestert is, aki már bejelentette: az EB után feláll a kispadról.

A horvát keret:
kapusok: 1 Stipe Pletikosa (Rosztov), 23 Danijel Subasic (Monaco), 12 Ivan Kelava (D. Zagreb)
Védők: 5 Vedran Corluka (Leverkusen), 3 Josip Simunic (D. Zagreb), 13 Gordon Schildenfeld (Eintracht Frankfurt), 21 Domagoj Vida (D. Zagreb), 6 Danijel Pranjic (Bayern München), 4Jurica Buljat (Maccabi Haifa), 2 Ivan Strinic (Dnipro)
Középpályások: 10 Luka Modric (Tottenham), 8 Ognjen Vukojevic (D. Kijev), 16 Tomislav Dujmovic (D. Moszkva), 20 Ivan Perisic (Dortmund), 7 Ivan Rakitic (Sevilla), 19 Niko Kranjcar (Tottenham), 14 Milan Badelj (D. Zagreb), 11 Darijo Srna (Sahtar), 15 Sime Vrsaljko (Dinamo Zágráb)
Támadók: 22 Eduardo da Silva (Sahtar), 18 Nikola Kalinic (Dnipro), 17 Mario Mandzukic (Wolfsburg),  9 Nikica Jelavic (Everton)

A horvát válogatott programja:
Horvátország - Írország jún.10., 21.45
Horvátország - Olaszország jún., 14., 19.00
Horvátország - Spanyolország jún. 18., 21-45

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: