2012-06-06 17:19:30• hírek • Kocsis Zoltán

Írország tíz év után, azaz Keane és Duff hattyúdala

Robbie Keane
Robbie Keane

Az angol élvonalbeli bajnokságot, a Premier League-t nem véletlenül tartják sokan a földkerekség legerősebb pontvadászatának. Az idei Európa-bajnokságon két válogatottal is képviselteti magát. És most nem arra a számtalan játékosra gondolunk, akik Angliában keresik a kenyerüket, de más nemzeti csapat színeiben lépnek pályára Lengyelországban és Ukrajnában. Írország keretét, két játékostól eltekintve, csak angol légiósok alkotják: 17-en az első, négyen pedig a második osztályban szerepelnek. Ezzel a The Boys in Green, azaz „a fiúk zöldben" becenevet viselő írek az egyedüliek, ahol csupa légiósok alkotják a keretet. És hogy a kép még színesebb legyen, a kispadon az olasz edzőlegenda, Giovanni Trapattoni ül.

Említettük, hogy van két olyan futballista a csapatban, aki nem Angliában szerepel: Aiden McGeady a Szpartak Moszvát, Robbie Keane pedig a Los Angeles Galaxyt erősíti. Közölük a 26 éves McGeady-nek az áttörést hozhatja a torna, Keanne-nek pedig a hattyúdalt. De nevezhetjük a habnak annak a bizonyos torta tetején.

Keane igazi legenda Írországban. Olyan csapatokban szerepelt korábban, mint az olasz Inter, a Liverpool és a Tottenham, a válogatottban pedig 110-szer lépett pályára és 53 gólt szerzett. Tíz évvel ezelőtt négy meccsen három gólt szerzett a 2002-es vébén, most pedig 32 évesen kivezette csapatát az Európa-bajnokságra is. Trapattoni mellett, túlzás nélkül állítható, hogy Keane-é volt a főszerep: 11 selejtezőn hétszer talált az ellenfelek kapujába, többek között a pótselejtezők kétszer mattolta az észt védelmet is.

Az ír keretben van egy másik játékos is, aki alaposan beírta magát a (nemcsak) brit labdarúgás történelemkönyvében: 2003-ban Damien Duff volt a Roman Abramovics által megvásárolt Chelsea első nagy igazolása. A most 33 éves szélsőért 26 millió eurót sem sajnáltak a londoniak (és az orosz mágnás), sorozatos sérülései miatt azonban csak részben váltotta be a hozzá fűzött reményeket. A szintén 33 esztendős Richard Dunne-al holtversenyben ő a keret legidősebb mezőnyjátékosa. A korelnök ugyanis a kapus Shay Given a maga 36 évével. Jellemző, hogy a legfiatalabb játékos a Sunderland csatára, James McClean, aki a maga 23 évével kis túlzással már veteránnak számítana a németeknél.

Nem ő lenne azonban a legfiatalabb játékos, hanem James McCarty. A Wigan 21 éves csatára azonban egy hatalmas emberi gesztus miatt nem vesz részt a tornán: inkább rákos beteg édesapja mellett maradt. Ő és a 35 éves Kevin Kilbane az írek egyedüli hiányzói: a korábban sorozatban 66 válogatott meccsen kezdő balszélső krónikus hátfájdalmai miatt nem utazhatott el a tornára.

Hogy mire megy a legendásan alapos és óvatos Trapattoni az angol kis-és középcsapatokból összeverbuvált, ám megalkuvást nem tűrő írekkel, azt nehéz megmondani. Hogy ellenük mindenkinek vért kell majd izzadnia, azt viszont bizton kijelenthetjük.

Külön érdekes lehet az utolsó forduló, amikor is könnyen elképzelhető, hogy az olaszoknak győzelemre lesz szükségük maestro Trapattoni írei ellen...

Az írek kerete:
kapusok: 23 David Forde (Millwall), 1 Shay Given (Aston Villa), 16 Keiren Westwood (Sunderland)
védők: 5 Richard Dunne (Aston Villa), 12 Stephen Kelly (Fulham), 21 Paul McShane (Hull), 15. Darren O'Dea (Leeds), 4 John O'Shea (Sunderland), 2 Sean St Ledger (Leicester), 3 Stephen Ward (Wolverhampton)
Középpályások: 8 Keith Andrews (West Bromwich), 11 Damien Duff (Fulham), 14 Darron Gibson (Everton), 18 Paul Green (Derby County), 13 Stephen Hunt (Wolverhampton), 22 James McClean (Sunderland), 7 Aiden McGeady (Szpartak Moszkva), 6 Glenn Whelan (Stoke)
Támadók: 20 Simon Cox (West Bromwich), 9 Kevin Doyle (Wolverhampton), 10 Robbie Keane (LA Galaxy), 17 Shane Long (West Bromwich), 19 Jonathan Walters (Stoke

Az ír válogatott programja:
Írország - Horvátország jún. 10., 21.45
Írország - Spanyolország jún. 14., 21.45
Írország - Olaszország jún., 18., 21.45

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: